Csaknem hétezer darabos középkori éremkincslelet bukkant fel Pest megyében

Csaknem hétezer darabos középkori éremkincslelet bukkant fel Pest megyében

Csaknem hétezer ezüstpénzből és négy aranyéremből álló középkori leletegyüttes bukkant fel Újlengyelben. Eddig ez a legnagyobb értékű késő középkori éremkincs Pest megyében – közölte a Ferenczy Múzeumi Centrum sajtótájékoztatóján.

A Ferenczy Múzeumi Centrum munkatársai az Újlengyel középkori lelőhelyén végzett régészeti kutatásokon bukkantak rá a késő középkorból való kincsekre – olvasható az intézmény tájékoztatójában.

A leletegyüttes legkorábbi verete Lucius Verus (161-169) ezüst denariusa, de egy tucat aquileiai denárra, emellett I. Mátyás (1458-1490), II. Ulászló (1490-1516), és II. Lajos (1516-1526) korabeli denárokra és obulusokra is bukkantak a mesterek. A felszedéskor az edényben, egy szövet alatt négy I. Mátyás (1458-1490) korabeli aranyforint is lapult. De előkerült egy vatikáni denár is, ami II. Pius (1458-1464) pápa pénzkibocsátásából származik és igen ritka éremnek számít Magyarországon – emeli ki a tájékoztató.

Az érmék korabeli összértéke megközelítőleg 74 aranyforinttal lehetett azonos, amin az korábbi időben 7 lovat, ma mindazonáltal egy luxusautót lehetne vásárolni.

A kincset az korábbi emberek a településükön, valószínűleg egy támadásnál rejthették el a Pestet Nagykőrössel összekötő út mentén.

A kétnapos mentőfeltárást Nagy Balázs, a múzeum numizmatája vezette a Közösségi Régészeti Egyesület önkénteseinek támogatásával. A kutatást az alapozta meg, hogy 2019-ben már előkerült innen egy csaknem 150 darabból álló, 1455-ben záródó éremlelet. A decemberi régészeti bejáráson fémkeresővel újabb érmék után kutattak, a most előkerült kincsleletet az eredeti helytől egy kicsit távolabb találták meg. A felszíni pénzek sűrűsödési irányát figyelembe véve a mesterek egy 1-szer 1 méteres aknát nyitottak meg, ebből bukkant fel az az edény, aminek a hasát szántás közben a pénzekkel közösen kitépte az eke. A mélyszántás éppen kettétörte az érméket magába foglaló edényt és egy adott irányban húzta el azokat, ezáltal követni lehetett a kupacokban heverő pénzeket.

Mint írják, Magyarországon a mohácsi csatát követő török pusztításhoz kapcsolódó, ilyen nagyságú kincsleletek ritkán kerülnek elő. Pest megyében a késő középkorból ez a legnagyobb értékű éremkincs, ami eddig előkerült, ezáltal komoly kutatási eredménynek számít.

mti, Koszticsák Szilárd