Biztos Kiindulás Gyerekházak uniós fejlesztési forrásokkal

Biztos Kiindulás Gyerekházak uniós fejlesztési forrásokkal

Nyolcmilliárd forint uniós forrás fordítható Biztos Kiindulás Gyerekházak létesítésére, fejlesztésére – hozta nyilvánosságra az Emberi Erőforrások Minisztériuma szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára hétfőn sajtótájékoztatón, Budapesten.

Czibere Károly hangoztatta, a szeptember végén megjelent pályázat a kistelepüléseken élőket segítheti, a kiírásra jelentkezhetnek önkormányzatok, közösségi csoportok és egyházak is.

Kifejtette, a hozzájárulás úgy oszlik meg, hogy az ezer és négyezer lakos közötti kistelepülések Biztos Kiindulás Gyerekházak fejlesztésére 2 milliárd forintot, az ennél kisebb lélekszámú települések, falvak ugyanakkor a „Jó kis hely” titulussal rendelkező gyermekházak létesítésére 3,5 milliárd forintot fordíthatnak. Mindezek infrastruktúrafejlesztésére ugyanakkor 2,5 milliárd a pályázati keret.

A cél az, hogy az aktuális 112 Biztos Kiindulás Gyerekházhoz a segedelem révén újabb ötven létesülhessen, és újabb nyolcvan „Jó kis hely” szolgáltatás indulhasson – tette hozzá az államtitkár.

A szolgáltatás minőségét is szeretnék fejleszteni – mondta Czibere Károly -, ezért a várandós nők gondozására is eshetőség nyílik ezekben a szolgáltatóházakban, ezenfelül a házak nyitvatartási idejét szeretnék meghosszabbítani.

A fejlesztések 48 hónapra szólnak, a finanszírozási segítség után mindazonáltal a központi költségvetésből fedezik ezt a kiterjedt hálózatot – közölte államtitkár. A program mentorok alkalmazását is biztosítja, voltaképpen a hálózatba újonnan bekapcsolódó szolgáltatók már kész tudással indulhatnak.

A Biztos Kiindulás Gyerekházak a kormány társadalom- és felzárkózás-politikájának egyik központi elemét jelentik, mert elkötelezettek abban, hogy a hátrányos helyzetű gyermekek minél ezelőtt – potenciál alapján még az óvoda előtt – megkapják azokat a javakat és szolgáltatásokat, amelyek a fejlődésüket támogatják – nyilatkozott az államtitkár.

Czibere Károly hívta fel a figyelmet arra, hogy a gyerekházak lényeges sajátossága, hogy itt nemcsak a gyermeket, hanem a szülőket is fogadják, merthogy sok esetben az anyák itt jutnak hozzá a gyermekgondozás, -ellátás legalapvetőbb információihoz. Kijelentette még: a felzárkózási stratégia öt éve alatt, 2015 végéig 14 ezer gyermek fordult meg ezekben az intézményekben.

Sántha Péterné, Józsefváros alpolgármestere a VIII. kerületi Magdolna negyed gyerekházában tartott sajtótájékoztatón hangoztatta, a program az egyik releváns záloga annak, hogy a társadalmi beilleszkedés alapvető szabályait megismerve kevesebb legyen az iskolai lemorzsolódás a hátrányos helyzetű családokban nevelkedő gyerekek körében.

mti