Berlinale – Bucsi Réka Solar Walk című animációs filmjével versenyez a filmfesztiválon

Berlinale – Bucsi Réka Solar Walk című animációs filmjével versenyez a filmfesztiválon

Bucsi Réka új animációs filmje a februári Berlinale rövidfilmes versenyprogramjában megjelenik. A 21 perces Solar Walkot galaktikus utazásként definiálta a direktor.

Bucsi Rékának már két korábbi alkotását, a Symphony No. 42 és a Love című animációs rövidfilmeket is sikerrel vetítették a Berlini Internacionális Filmfesztiválon. A Solar Walk eredendően 50 perces rendkívüli összművészeti projektként mutatkozott be ősszel Dániában, ennek 21 perces rövidfilm-változatát hívta meg a Berlinale a versenyprogramba.

A produkció a dán Aarhus Jazz Orchestrával való együttműködésből született. „Megközelítően egy éve kértek meg, hogy készítsek 50 perces filmet egy szimfonikus dzsesszfúziós anyag alá, melyet két dán zeneszerző írt. Nem koncertháttér-vetítésre gondoltak, hanem arra, hogy a film legyen a dominánsabb: húsz zenész kíséri a filmet a moziban” – mesélte a direktor.

Hangoztatta még: nem maradéktalanul a zene inspirálta az animációs filmet, mert míg készült, a zenéből egy midi verziót hallgatott, ami egyfajta dallamot, irányt mutatott. „A végleges zenét én is a koncerten hallottam első alkalommal, az előadás premierjén Dániában. Roppant módon izgultam előtte, de jelentősen jól fogadta a nézőközönség” – tette hozzá.

Ebből az anyagból lett összevágva a berlini versenyprogramban szereplő 21 perces anyag. Ez már természetesen nem élő zenével megy, a rövidfilmhez saját zene készült. „Vágáskor azok a részek maradtak ki, amelyek kevésbé voltak narratívak és nem illettek bele a húszperces koncepcióba” – számolt be róla.

Bucsi Réka a Solar Walkot Dániában a viborgi animációs műhelyben egy internacionális csapattal hozta létre: francia, amerikai, dán kollégákkal. „Én válogattam össze a csapatot, nagyjából azokat, akik az előző, Love című filmemen dolgoztak” – jegyezte meg.

A direktor úgy festette le új tevékenységét, mint egy galaktikus utazást. „Megyünk egyik bolygóról a másikra, idegen tájakon, idegen lényekkel, az egész egy űrbeli történet. Olyan karakterek megjelennek benne, akik egész univerzumokat alkotnak, de alapvetően nem a teremtéstörténet a lényeg, hanem az alkotás, a teremtés öröme. A kozmikus káosz megjelenítése, egy szürreális trip az egész, nem a mély filozofikus kérdéseken van a hangsúly. Ez egy feel good movie, egyszerűen nézhető animációs orgia” – indokolta.

A Solar Walk abban az értelemben narratív, hogy végigkísérjünk szereplőket, eljutunk a világukba a felfedezéseiken és alkotásaikon át. A direktor ugyanakkor nyomatékosította, hogy ennek ellenére nem egy hagyományos utazós moziról van szó.

A rövidfilmet a Friss Hús filmfesztiválon láthatja első alkalommal a magyar nagyérdemű. Később az 50 perces koncertfilmet is szeretnék bemutatni Magyarországon, ez viszont a húsz zenész okán, akik az élő zenei kíséretet játsszák, komoly előkészítést igényel, Bucsi Réka alapján valószínűleg az év végére sikerül megszervezni.

A direktor hangoztatta, hogy elkíséri a filmjét Berlinbe. A Solar Walk dán animációs rövidfilmként megjelenik a versenyprogramban, mivel egész egészében dán finanszírozásból készült. Magyar részről a rendezőn kívül a hangon dolgozó Lukács Péter Benjámin jegyzi az alkotást.

A 68. Berlinalét február 15. és 25. közt rendezik meg. A rövidfilmes versenymezőnyben 18 országból 22 alkotás indul az esemény díjaiért.

MTI