Befejeződött Európa legnagyobb szabású hídépítése

Befejeződött Európa legnagyobb szabású hídépítése

Átadták a forgalomnak Németországban a Mosel folyó felett 160 méteres magasságban átvezető hidat, ezzel befejeződött Európa legnagyobb szabású hídépítő vállalkozása.

Az 1,7 kilométer hosszú Hochmoselbrücke (Moseli magashíd) a Rajna-Majna-vidék és a Benelux államok, ezenkívül a térség két meghatározó települése, Frankfurt és Brüsszel közt hoz létre összeköttetést. A B50 jelzésű autópálya új, 25 kilométeres szakaszához tartozik, a számítások alapján naponta átlagosan 25 ezer jármű halad ezután keresztül rajta, tehermentesítve a térség úthálózatát.

A híd megépítését bő negyven éve tervezik, a beruházás nyolc évig tartott és már az elejétől kezdve vitatott volt. A bírálatok alapján a híd elcsúfítja a borairól nevezetes folyóvölgyi vidék idilli látványát és megváltoztathatja a térség klímáját és vízháztartását, ami a szőlőtermesztést is veszélyeztetheti. A költségek is folytonosan emelkedtek, a híd végül a kapcsolódó fejlesztésekkel közösen 483 millió euróba (160 milliárd forint) került, nagyjából 45 millió euróval meghaladva az eredeti költségvetést.

Politikai vezetők és gazdasági érdekképviseletek azonban végig támogatták a beruházást, amelytől a térségbeli gazdaság fellendülését remélik.

A forgalom megindításával befejeződött Európa legnagyobb hídépítése, amely ugyan sok pénzbe került, de sok új esélyt is ad és a újabb növekedés kiindulópontját jelenti a környéken élőknek – mondta a hídavató ünnepségen Volker Wissing, Rajna-vidék-Pfalz tartomány gazdasági minisztere.

A Hochmoselbrücke Németország második legmagasabb hídja, az első a 185 méteres magasságban futó baden-württembergi Kochertalbrücke.

mti