Befejeződött a Tisza-tó tavaszi feltöltése

Befejeződött a Tisza-tó tavaszi feltöltése

Alig egy hónap alatt, a téli vízálláson bő egy métert emelve, befejeződött a Tisza-tó szokásos nyári vízszintjének beállítása – közölte honlapján a tavat üzemeltető Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) hétfőn.

A kedvező vízjárásnak hála a megszokottnál pár nappal ezelőtt fejezte be a Tisza-tó tavaszi feltöltését a Kötivizig – olvasható a tájékoztatóban. A tározó vízállása Kisköre-felsőn 725 centiméter, ez a meghatározott nyári szint, a vízminőség eszméletlen – írták.

Az információ alapján a nemrég még vastag jégtakaróba burkolózó tározó tavaszi feltöltését március 16-án kezdte meg a Kötivizig. Naponta 3-5 millió köbméter vízzel első ütemben a téli 620 centiméterről 670 centiméterre, ezután a második ütemben 670 centiméterről 725 plusz-mínusz 5 centiméterre emelte a tó vízszintjét az igazgatóság.

Ennél a nyári vízszintnél a 104 négyzetkilométer vízfelületű Tisza-tó csaknem 253 millió köbméter vizet foglal magába, ami hatszorosa a Velencei-tóénak és nyolcada a Balaton átlagos víztérfogatának- írták. A Tisza kedvező minőségű vizének felhasználásával az igazgatóság átöblítette a tározótó medencéit, öblözeteit. Ezáltal mindenhol oxigéndús, csekély lebegőanyag-tartalmú víz várja a horgászokat és a kirándulókat tavasszal – megjelenik a Kötivizig tájékoztatásában.

mti