Befejeződött a tihanyi apátság Királykriptájának feltárása

Befejeződött a tihanyi apátság Királykriptájának feltárása

Befejeződtek a feltárások a tihanyi apátság altemplomában, mindent összevetve újból várja az érdeklődőket a Királykripta, ahol az alapító I. András király sírhelye is megtalálható. Egyes vélemények alapján a királyi családtól származó csontokat is találtak az altemplom feltárása esetén – közölte a munkálatokról tartott tihanyi sajtótájékoztatón Takács Ágoston vezető régész.

Közölte, hogy I. András király sírhelye közelében, az altemplomban feltételezhetően az apátság alapítójának vagy hozzátartozójának csontjaira bukkantak. A csontok DNS-vizsgálata jelen pillanatban folyik, eredmény szeptemberre kiszámítható.

A feltárás eredményeként egy „középkori tér” alakult meg, ahol egy eredeti sírgödör, azonfelül középkori padlómaradványok nyomai láthatók. Az áprilisban megkezdett munkálatok esetén előkerült egy 18. századi mellkereszt, azonfelül 16-17. századi lőszermaradványok, pénz, koporsószögek és bronz veretek. Az altemplom falában egy fülkét találtak, amely valószínűleg a sírra néző betekintő nyílás lehetett – tette hozzá.

Hangoztatta, az évszázadok alatt sokakat temettek el az altemplomban, akiknek a megmaradt csontok alapján nehéz az azonosításuk, de a kor és a nem meghatározását követően annyi biztosan ki fog derülni, hogy az Árpád-ház valamely tagjának földi maradványai-e az összegyűjtött csontok.

Takács Ágoston felidézte azt, hogy 1953-ban is végeztek itt ásatásokat, akkor elhelyeztek egy időkapszulát.

Az időkapszulaként elrejtett sörösüveget feltörték, benne papírdarabokat találtak, ezeken az írás ellenben nem volt olvasható.

Mihályi Norbert Jeromos, a Tihanyi Bencés Apátság perjele visszaemlékezett, hogy I. Andrást, a tihanyi apátság alapítóját 1060-ban helyezték örök nyugalomra a Királykriptában.

A csaknem ezer éves altemplomot az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat vezetésével, az Eötvös Loránd Tudományegyetemmel, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemmel és a Laczkó Dezső Múzeummal kooperálva lelték meg – tette hozzá.

Mende Balázs Gusztáv paleoantropológus közölte, hogy I. András (1015-1060) fia, Dávid (1053/1055-1094?) is itt van eltemetve.

Az 1953-as ásatások befejeztével a középhajóban elhelyeztek három ládát, ebben találtak most rá a vélhetően legkorábbi temetkezési maradványokra – jegyezte meg Mende Balázs Gusztáv.

mti