Befejeződött a csabai szélmalom felújítása

Befejeződött a csabai szélmalom felújítása

Csaknem 30 millió forintból új tetőt és vitorlákat kapott a békéscsabai szélmalom, a felújítás a héten befejeződött, a most gabonamúzeumként üzemelő objektum hivatalos átadása február elején sejthető.

Sódar Anita, a beruházást levezénylő Békéscsabai Városfejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezetője hangoztatta, hogy a fejlesztést a Korszerű Települések Program (MVP) forrásából, a CsabaPark csaknem egymilliárd forint értékű fejlesztése keretében valósították meg.

A beruházást a békéscsabai Bólem Kft. csinálta, Mochnács Pál ügyvezető kijelentette, hogy több hónapnyi előkészítés előzte meg a kivitelezést, tanulmányutakon jártak, például Ópusztaszeren. A régi terveket is elővették, hogy a szélmalom olyan legyen, amilyennek több mint 150 éve megépítették.

Közölte még, hogy első alkalommal a másfél köbméteres főtengelyt korszerűsítették, ezután elkészítették a négy, egyenként 9 méter fesztávolságú vitorlát és azok tartószerkezeteit. Bár a szélmalom tudna forogni, ez nem megjelenik a tervekben, rögzítik a elengedhetetlen részeket – árulta el.

A gabonamúzeumot üzemeltető Munkácsy Mihály Múzeum igazgatója, Andó György kifejtette, hogy a szélmalom eredendően 1856 és 1860 közt épült Makó határában, a Csókási pusztában állt, a malomkövét Sárospatakról hozták. 1953-ig működött, és akkora volt a kapacitása, hogy száz tanya termését tudta megőrölni.

A Gyulai úton van szélmalom holland típusú, négyszintes. Ezekre sajátos volt, hogy forgatható volt a tetőszerkezetük, a szél felé fordították azokat; a vitorlák ugyanakkor 4-5 méter/másodperc sebességgel pörögtek – mondta.

Ando György jelezte, az előző években számottevő fejlesztések valósultak meg a több létesítményből álló Gabonamúzeumnál: modernizált a fogadóépület, járdákat tettek rendbe és korszerűsítették a mágori gépszínt is.

mti