Balog Zoltán is részt vett Csallóköz legrégibb templomának hálaadó istentiszteletén

Balog Zoltán is részt vett Csallóköz legrégibb templomának hálaadó istentiszteletén

Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) vezetője tartott igehirdetést azon a hálaadó istentiszteleten, amelyet a Csallóköz legrégebbi egyházi épületének, a somorjai (Samorín) református templomnak – a magyar kormány anyagi hozzájárulásával megvalósított – külső felújítása alkalmából tartottak a felvidéki településen vasárnap.

Balog Zoltán a helyi gyülekezet tagjaival teljesen megtelt templomban tartott igehirdetésén az értékek melletti kiállás fontosságát hangsúlyozva a „lehajtott fejjel élés” – a kisebbségben élő közösségek önmagukat gyengítő konfliktuskerülésének – hátulütőire mutatott rá.

„Egyenesedjetek fel, emeljétek fel a fejeteket, mert közeledik a ti megváltásotok” – idézett Balog Zoltán a helyi gyülekezethez szólva Lukács evangéliumából.

Balog Zoltán az igehirdetést követően átvette a somorjai egyházközség presbitériumának döntése alapján neki adományozott Templom őre címet, amelyet a testület közösség és nemzetépítő szolgálataiért ítélt oda. Az ünnepélyes aktus során a presbitérium képviselői a felújított templom kicsinyített mását és annak szimbolikus kulcsát is átadták az Emmi vezetőjének.

Balog az istentiszteleten bejelentette: a Szlovákiai Magyar Református Keresztyén Egyház korábbi kérése alapján a magyar kormány december elején egymilliárd forintos keretösszegű támogatást hagyott jóvá számukra, gyülekezet- és történelmi örökség megtartó tevékenységükre, valamint épületfelújító célokra. „Ezt az összeget a 2015-ös költségvetésből kapta az egyház és a 2016-os évben tudják majd felhasználni” – mondta az MTI-nek a keretösszegre vonatkozó kérdésére Balog Zoltán.

A somorjai református templom külső részének felújítását az Emmi által nyújtott, mintegy 200 ezer eurós támogatásból sikerült megvalósítani. A munkálatok tavaly májusban kezdődtek el és idén szeptemberben fejeződtek be, a felújítás során a torony és a tetőszerkezet újult meg, illetve az épület új külső vakolatot kapott, valamint átalakították a vízelvezetőt is.

A somorjai templom a Csallóköz legrégebbi egyházi épülete, az Árpád-kori építmény legrégebbi része – a mostani templom északi részén található kápolna – a legújabb kutatások szerint még a XI. században épült. Az eredetileg román stílusban emelt templom az elmúlt évszázadokban számos átalakításon esett át, a 18. század utolsó évei óta funkcionál a helyi református gyülekezet templomaként.

MTI Fotó: Bartos Gyula / Emmi