Az ókor óta első alkalommal lesz lóverseny a római Circus Maximusban

Az ókor óta első alkalommal lesz lóverseny a római Circus Maximusban

Az ókor óta első alkalommal rendeznek lóversenyt Róma szívében, a Circus Maximus óriási arénájában.

A hétvégén és szeptember 16-18. közt tartják a Föld leghíresebb díjugratóinak versenyét, a Global Champions Tourt.

„Kétezer év után térnek vissza a lovasok Circus Maximusba. Megtiszteltetésnek érezzük, hogy ezen a helyen rendezhetjük a találkozót. Nagy jelentőségű, hogy az arénában ilyen bámulaltos és rangos versenyt láthatunk vendégül” – mondta Virginia Raggi polgármester a találkozót bemutató sajtótájékoztatón.

„Sokat dolgoztunk a műemlékvédelmi hatósággal egyesült erővel, hogy a versenyt az UNESCO-világörökség részének számító műemlékben rendezhessük” – tette hozzá a La Repubblica alapján.

Róma polgármestere a lovassportok F1-ének nevezte a versenyt, amelyen 20 állam 101 sportolója és több mint 200 ló vesz részt. Az internacionális versenysorozatot 2006 óta rendezik meg.

A Circus Maximus, Róma egyik leglényegesebb történelmi színtere az ókorban akár 250 ezer embernek is helyet biztosított. A település polgárai itt szerettek leginkább kocsiversenyeket nézni.

Miután 1500 évvel ezelőtt a keleti gótok megszállták Rómát, hagyták, hogy az hatalmas építmény pusztulásnak induljon. Az utolsó kocsiversenyt 549-ben tartották.

Már régóta nem számít kardinális ókori műemléknek a Circus Maximus, hétvégén főleg a kocogók használják. Gyakran választják koncertek és tömegdemonstrációk színhelyéül.

mti