Az évszázad legforgalmasabb évét zárták előző évben a londoni múzeumok

Az évszázad legforgalmasabb évét zárták előző évben a londoni múzeumok

Az évszázad legforgalmasabb évét zárták előző évben a londoni múzeumok, a Tate Korszerű és a Tate Britain látogatottsága rekordot döntött – számolt be róla a The Art Newspaper online oldala.

A Tate Britain 1,8 milliós látogatórekordja nagy részt a Van Gogh-kiállításnak köszönhető, de Steve McQueen brit iskolásokról készült lehengerlő fotókiállítása is fölöttébb sok fiatalt vonzott. A művész és stábja több mint háromezer osztályfotót gyártott a hét-nyolcéves korosztályról.

A Tate Korszerű 6, 1 millió vendéggel ugyancsak a múzeum korábbi legnagyobb látogatószámát érte el 2019-ben.

A The Art Newspaper áprilisi számában megjelenő felmérés alapján London hét legnagyobb múzeumában 2019-ben csaknem 27 millióan fordultak meg. Az előző rekordév 2014 volt, amikor 26,3 millióan mentek a londoni múzeumokba.

A felmérésben szereplő múzeumok a British Múzeum, a Nemzeti Galéria, a Nemzeti Portrégaléria, a Királyi Művészeti Akadémia, a Tate Britain, a Tate Korszerű és a Viktória és Albert Múzeum. A koronavírus-járvány okán pillanatnyilag ezek a múzeumok is zárva vannak.

A Tate igazgatója, Maria Balshaw hangoztatta: most arra várnak, hogy ha ezt követően kinyithatnak a galériák, megint üdvözölhessék a közönséget.

mti