Az amerikai producerek is a Kaliforniai álmot tartják a legjobb filmnek

Az amerikai producerek is a Kaliforniai álmot tartják a legjobb filmnek

A hét Golden Globe-díjat elnyert és 14 Oscar-jelölést kapott Kaliforniai álom című filmet ítélte 2016 legjobb filmjének az Amerikai Producerek Céhe (PGA) Los Angelesben.

A Kaliforniai álom ezzel nagyot lépett előre afelé, hogy elnyerje a legjobb filmnek járó Oscar-díjat, mivel az elmúlt 28 évben – amióta a céh odaítéli díjait – 19 alkalommal kapta meg a producerek által legjobbnak választott alkotás az amerikai filmakadémia díját is. A tavalyi év ugyan kivétel volt, akkor A nagy dobás című film nyerte el a producereknél a legjobb film díját, a filmakadémia ellenben a Spotlight – Egy nyomozás részletei című filmet tartotta a legjobbnak.

A Ryan Gosling és Emma Stone főszereplésével fejlesztett musical olyan vetélytársakat előzött meg mint A régi település, a Holdfény, A számolás joga, vagy A fegyvertelen katona.

Az animációs filmek közül a Zootopia – Állati nagy balhé című film vitte el a pálmát, a dokumentumfilmek közt az O. J. : Made in America című film nyert. A producerek a Netflix Stanger Things című alkotását tartottak 2016 legjobb televíziós drámájának, a legjobb tévésorozatnak a producerek is egy O. J. Simpson bűnügyéről fejlesztett minisorozatot, Az American Crime Story: Az O. J. Simpson-ügyet ítélték, amely múlt év őszén kilenc Emmy-díjat zsebelt be.

Az amerikai producerek is a Kaliforniai álmot tartják a legjobb filmnek
Jelenet a Kaliforniai álom filmből

A gyermek programok közül a PBS Szezám utca című felkapott szériája lett a nyertes.

A Beverly Hillsben szombat este megszervezett ünnepség, amelyen mások mellett részt vett Robert de Niro, Martin Scorsese, Dustin Hoffman, Casey Affleck, Amy Adams, Justin Timberlake, Jeff Bridges és Nicole Kidman az év első jókora filmes céh szervezésében meghirdetett díjátadója volt. Vasárnap este a színészek céhe (SAG), jövő hét végén a rendezők céhe (DGA) hirdeti ki díjait.

Az Oscar-díjakat február 26-án nyújtják át Hollywoodban.