Augusztus első hétvégéjén ismételten Ostromnapok lesznek Kőszegen

Augusztus első hétvégéjén ismételten Ostromnapok lesznek Kőszegen

Idén 490 éve annak, hogy Jurisics Miklós várkapitány vezetésével mindössze félszáz hivatásos katona Kőszeg és a környező falvak lakosságával megvédte a települést a óriási török túlerővel szemben. Erre a történelmi eseményre emlékeznek augusztus első hétvégéjén a XV. Kőszegi Ostromnapokon.

Az ostromnapok kezdetét augusztus 5-én egy a Hősök tornyában eldördülő puskalövés mutatja, este hat órakor a Tábornokházban hivatalosan is kihirdetik ezután az „ostromállapotot”, este nyolc órakor ugyanakkor a várárokban katonai hagyományőrző játék idézi fel a törökök tüzes támadását, amit a résztvevők fáklyás bevonulása követ a várárokból a Jurisics térre – közölte Pócza Zoltán, a Jurisics-vár és Művelődési Center igazgatója a sajtó képviselőivel.

A következő két napban többször megostromolják ezután a törökök Kőszeget, lesz példának okáért külön gyermekostrom, szombat délelőtt mindazonáltal a török sereg egy része sétát tesz Kőszeg belvárosában, bizonyítva, hogy „senki sincs biztonságban, a török minden vásárost megvizsgál, minden turistát átkutat és aki nem vigyáz, flottul török rabságban találhatja magát”.

Az Ostromnapok keretében idén is megrendezik a Hetedíziglen Történelmi Íjászversenyt, többször is fellépnek a Kőszegi Vonósok, tűztáncot ad elő a Be-Jó Történelmi Táncegyüttes, lesz élőszereplős ostromjáték, apródpróba, hastáncbemutató, várvédő mustra, és indul egy „Török-lesen” jelmezes túra is – sorolta.

A kíváncsiskodók vezetett múzeumi séta keretében tekinthetik meg a vár ostromtermét, hasonló vezetett séták lesznek a Hősök tornyában és a Tábornokházban, szombat télután a várárokban lovas bemutatót tart a Batthyány Lovas Bandérium és a Nyugati Vármegye Vitézlő Rendje, indul egy újabb várostrom, amit követően a résztvevők meghallgathatják a Kőszegi Fúvósok, ezután ugyanakkor a Szelindek együttes koncertjét.

Vasárnap ismétlődnek az ostromok és a lovasbemutatók, a fellépő hagyományőrzők megkoszorúzzák Jurisics Miklós szobrát, délután fellépnek a Kőszegi Mazsorettek, este hat órakor színpadra lép a Hajnalcsillag Néptáncegyüttes, ezután Mistral-koncert következik, zárásként mindazonáltal a kőszegi Ataru Taiko ütőegyüttes koncertjét hallhatja a ostromnapok közönsége.

mti