Átadták a Magyar Teátrum Díjakat

Átadták a Magyar Teátrum Díjakat

Nyolcadik alkalommal nyújtották át a Békéscsabai Jókai Színházban a színházi háttérszakmák elismerésére hivatott Magyar Teátrum Díjakat.

Idén Ács Ibolya, a debreceni Csokonai Nemzeti Színház fodrásztárvezetője, Memlaur Imre, a kaposvári Csiky Gergely Színház fővilágosító-világítástervezője, Szabó Julianna, a Pesti Magyar Színház férfiszabótár-vezetője, Sebeők Réka, a Turay Ida Színház gazdasági vezetője és Mészáros Tibor, a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház műhelyházvezetője nyerte el a díjat.

A Határon túli Különdíjat Toásó Istvánnak, a romániai Tomcsa Sándor Színház világosítójának ítélték oda.

A Magyar Teátrumi Társaság 2010-ben hozott létre díjával a színházi háttér- és kiszolgálószakmákat, továbbá az azokat magas szinten művelő mestereket ismeri el. A Magyar Teátrum Díjra való jelöléshez két, állami díjjal elismert színművésznek és a Magyar Teátrumi Társasághoz tartozó egyik színház igazgatójának együttes javaslata létfontosságú, ezt követően egy zsűri választ a jelöltek közül.

Az aranyozott csapágygolyót alakító díjat – mellyel ezer eurós (csaknem 300 ezer forintos) pénzjutalom jár – megkaphatja bármely színházi háttérszakma művelője, aki munkájával, személyiségével, a magyar színházművészet iránti odaadásával rászolgált erre. A díj összegének felét a díjazott színháza állja, a másik felét színházszakmai vállalkozások biztosítják.

Idén negyedszer a Magyar Teátrumi Társaság díjaival egyesült erővel adományozták az egyik tagszervezet, a Magyar Színháztechnikai Szövetség által hozott létre életműdíjat, a magyarországi színháztechnika jókora alakjáról, a Magyar Állami Operaház első mérnökéről elnevezett Tolnay Pál-díjat, amit ezúttal Perlaki Róbert, a Veszprémi Petőfi Színház szcenikus-díszlettervezője érdemelt ki.

Az életműdíjjal olyan több évtizedes műszaki tevékenységet ismernek el, amely segített abban, hogy a technikai haladás bekerüljön a színházak világába. Ezzel a kitüntetéssel is ezer eurós pénzjutalom, tetejébe egy – Tolnay Pál portréját és egy színházi jelképet ábrázoló – bronzplakett jár.

Magyarországon csaknem ötven színházban több mint ezer ember dolgozik a színfalak mögött, és szolgálja ki a rivaldafényben állókat.

Az ünnepi gálaesten a Békéscsabai Jókai Színház és a Magyar Teátrumi Társaság tagszínházainak művészei léptek fel.

mti