Állami díjakkal és kitüntetésekkel gazdagodik a Nemzeti Múzeum gyűjteménye

Állami díjakkal és kitüntetésekkel gazdagodik a Nemzeti Múzeum gyűjteménye

Állami díjakkal és kitüntetésekkel növekedett a Nemzeti Múzeum gyűjteménye. Az intézmény azonfelül szokatlan tárlatvezetésekről kötött együttműködési megállapodást a Madách Színházzal.

A Nemzeti Múzeum közleményében Dömötör Csabát, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkárát idézik, aki a Nemzeti Múzeumban szervezett sajtótájékoztatón hangoztatta: az átadott érdemérmek és kitüntetések támogatják a Magyar Nemzeti Múzeum azon törekvését, hogy gyűjtse, megőrizze és bemutassa nemzetünk múltját és emlékeit egészen napjainkig.

Mint írják, a Miniszterelnöki Kabinetiroda ajándékként átadta a Magyar Nemzeti Múzeumnak a Kitüntetési Osztályán látható, az 1940-es évek végétől fennmaradt, napjainkban már használatban nem található állami díjakat és kitüntetéseket.

A kor- és eszmetörténeti jelentőséggel bíró gyűjtemény több mint 1200, napjainkban már hivatalosan ki nem osztható állami díjat, érmet, plakettet, azonfelül kitüntető jelvényt magába foglal – mondta Dömötör Csaba.

A kollekcióban kuriózum, hogy a Kossuth-díjak minden variánsa megtalálható az 1948 és 1990 közti időszakból. Emellettés ritkaság az is, hogy a kollekcióban látható, 1989-ben adományozott Tanácsos és Fantasztikus Művész kitüntetéseken Magyar Köztársaság felirat megfigyelhető a Magyar Népköztársaság helyett, de még Kádár-címerrel. Ezt csak egy évig adományozták mindent összevetve, amíg 1990-ben a címercsere megtörtént – áll a közleményben.

A közlemény idézi L. Simon Lászlót, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatóját, aki úgy vélekedik, hogy ezek az érmek, kitüntetések nem kizárólagosan a tudósok, hanem a kitüntetések iránt érdeklődők részére is érdekesek, mindent összevetve méltó helyük lesz a Magyar Nemzeti Múzeum Éremtárában.

Böröcz László országgyűlési képviselő (Fidesz) azt mondta, a Nemzeti Múzeum a hagyományaink, nemzeti identitásunk generációk közti átadásának legnélkülözhetetlenebb intézménye.

A Magyar Nemzeti Múzeum és Madách Színház együttműködésének keretében a színház művészei speciális programsorozattal mutatkoznak be a múzeumban. Az április 22. és 24. közt debütáló, a szabadságharc eseményeiről szóló A tizenötödik című musical színészei – Borbély Richárd, Simon Boglárka, Détár Enikő, Sánta László, Posta Victor, Kiss Ernő Zsolt és Ekanem Bálint – március 28. és június 25. közt heti több alkalommal tartanak csaknem 75 perces tárlatvezetéseket, amelyhez a hátteret a múzeum mesterei adják.

A tizenötödik című musical az 1840-es évek történetét, ezenfelül az 1848-49-es szabadságharcot meséli el. A kivételes tárlatvezetések célja nemcsak a szabadságharc részleteinek feltárása, hanem mindazoknak az embereknek a megismertetése, akik releváns szereplői voltak az eseményeknek. A programok a kiállításban zajlanak, a tárlatvezetések egész korrajzot adnak, bemutatva a leglényegesebb szereplők – akárcsak Kazinczy Lajos, Görgei Artúr – életét, sorsát, tetteinek mozgatórugóit.

A közlemény idézi Szirtes Tamást, a Madách Színház igazgatóját, aki úgy vélekedik, hogy „a színház a stilizált történelem, a valóság mindazonáltal ott van a Magyar Nemzeti Múzeumban”.

mti