Akár 1300 évig is megmaradnak az óceánban a Lego-kockák

Akár 1300 évig is megmaradnak az óceánban a Lego-kockák

Akár 1300 évig is megőrződnek az óceánban a Lego-kockák egy új tanulmány alapján.

A Plymouthi Egyetem vezette kutatás esetén azt vizsgálták, milyen mértékben koptak el a tengeri környezetben ezek a híres gyerekjátékok.

A tengerpartokon talált kockák súlyát egyesével lemérték és összehasonlították még nem használt darabok súlyával, és megállapították a korukat is. A szakemberek arra jutottak, hogy az egyes kockák 100 és 1300 év közti időszakot élnek túl a vizekben. Az Environmental Pollution című szaklapban bemutatott tanulmány készítői a Délnyugat-Anglia partvidékén partra mosott Lego-kockákra fókuszáltak.

A tudósok alapján ez az eredmény is megerősíti azt az üzenetet, miszerint az embereknek alaposan keresztül kell gondolniuk, hogyan bánnak a mindennap használatos tárgyakkal.

Az elmúlt évtized esetén cornwalli önkéntesek több ezernyi Lego-kockát és egyéb műanyag szemetet szedtek össze a szokásos parttisztítás alatt. Korábbi tanulmányok alapján ezeket a kockákat a strandokra érdeklődők veszítették el, vagy a háztartások hulladékfeldolgozása alatt kerültek a környezetbe.

Az aktuális kutatáshoz 50 darab megviselt, akrilnitril-butadién-sztirolból (ABS) készült Lego-kockát gyűjtöttek össze és mostak meg, ezután mérték meg a súlyukat és méreteiket az egyetem laboratóriumában.

Az összes kocka kémiai jellemzőit röntgenfluoreszcencia-spektrométer hozzájárulásával állapították meg. Az eredmények segítettek megerősíteni az egyes darabok életkorát némely, már nem használt elemek jelenléte alapján.

Ezeket az elemeket összehasonlították az 1970-es és 1980-as években megvásárolt és nem használt elemekkel, mindent összevetve a tudósok képesek voltak meghatározni a kopottság mértékét és azt, milyen sokáig bírnák még ezek az elemek a tengeri környezetet.

A kutatást Andrew Turner, az Environmental Sciences című szaklap szakértője vezette, aki ezelőtt kiterjedt kutatást végzett a tengeri szemét részeként partra mosódott hulladékdarabok kémiai tulajdonságai kapcsán.

„A Lego a történelem egyik leginkább közkedvelt gyerekjátéka, vonzerejét egyrészt tartóssága jelentette. Konkrétan arra tervezték, hogy játsszanak vele és fogdossák, így nem meglepő, hogy annak ellenére, hogy valószínűleg évtizedeket tölt a tengerben, nem különösebben kopik el. Ugyanakkor tartósságának mértéke még minket is meglepett” – közölte Turner.

Közölte még: a vizsgált darabok le voltak simulva és elszíneződtek, egyeseknél az eszköz sérült és letöredezett, ami azt hivatott alátámasztani, hogy az érintetlenül maradt kockák is mikrorészecskére eshetnek szét.

MTI