A vanília az adventi orchidea bemutató központi tematikája

A vanília az adventi orchidea bemutató központi tematikája

A vanília lesz a központi témája az ez évi Internacionális orchidea- és bromélia kiállításnak és vásárnak, melynek a Magyar Mezőgazdasági Múzeum házigazdája november 8. és 11. közt.

A vanília orchidea (Vanilla planifolia) egy Mexikóban őshonos liánszerű, kúszó orchideaféle termése, amit fűszerként már az aztékok is használtak. Értékét igazolja, hogy a leigázott őslakosok néha még az adót is „orchideában” fizették a spanyoloknak, akik Európába is elhozták a növényt. Napjainkban már a Föld több országában, mindent összevetve Brazíliában, Sri Lankán, Tahitin és legfőképpen Madagaszkáron óriási ültetvényeken termesztik – olvasható a találkozót szervező Magyar Orchidea Társaság közleményében.

A vanílianemzetséghez száztíz újabb faj tartozik, amelyek közül még sokan felbukkannak ezt követően a bemutatón. A vanília virágainak színe változatos: rózsaszín, narancs, pink, krémszínű vagy zöldes-sárga is lehet. Szirmaikat csoportosan, hajnalban nyitják ki, és késő délután csukják őket vissza. Legkorszerűbb kori tisztelőik hat-nyolc héten keresztül gyönyörködhetnek pompájukban.

Az őszi tárlaton a magyar növénybarátok, kertészetek mellett határon túli gyűjtők és növénytermesztők is bemutatják virágjaikat Ecuadorból, Tajvanról, Németországból, Olaszországból, Csehországból.

Az esemény vendége lesz a Német Orchidea Társaság, akik meseszerű növényekkel készülnek az érdeklődőknek. A tárlaton bemutatók, szaktanácsadások támogatják a érdeklődőket a tájékozódásban, mivel most is a Társaság elemei megosztják a növények tartásával kapcsolatos ismereteiket, tanácsokat adnak mindazoknak a látogatóknak, akik igényelnének ezekből a növényritkaságokból otthonukban tartani.

mti