A Trianon című rockopera a hétköznapi emberek visszaemlékezéseire épül

A Trianon című rockopera a hétköznapi emberek visszaemlékezéseire épül

A Trianon című rockopera azt ismerteti részleteiben is, hogy próbáltak meg alkalmazkodni az emberek a történtekhez – közölte a direktor; a produkció június 22-én és 23-án érzékelhető a fővárosi Hősök kapcsán.

Koltay Gábor azt mondta, a darabot az összegyűjtött perszonális visszaemlékezések köré építette, a versek és megzenésítés is eköré rendeződött.

A rockopera négy tételből áll, amelyek a rendezvényeket és annak okait vizsgálják. Nem a történelmi személyekre, hanem a névtelen emberekre koncentráltak, ezáltal sokkal személyesebb és összefüggőbb, mint az Itt élned, halnod kell rockmusical volt – tette hozzá.

A témát nehéz volt a mindennapok nyelvére lefordítani, de szeretné, ha elgondolkodtatna, mi felé kell haladni, hogy ezt a traumát fel lehessen dolgozni, és hogy a Kárpát-medencei magyarság lelki, szellemi egyesítése napi gyakorlattá tudjon válni – hangoztatta.

Azt mondta, hogy a Trianon nem múltba vesző esemény, hanem velünk él, mindenki életét befolyásolja, így releváns, hogy beszéljünk róla.

MTI