A Tour de France-indulást tűzte ki célul a Pannon Cycling Team

A Tour de France-indulást tűzte ki célul a Pannon Cycling Team

Ambiciózus célokkal vág neki az évnek a novemberben alakult Pannon Cycling Team, amely Magyarország egyetlen, mindössze magyar versenyzőkből álló profi országúti kerékpárcsapata.

A csapatbemutató sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a Pannon Cycling Team 2018-ban több mint 80 internacionális versenynapot teljesít, s az év fő eseményén, a Tour de Hongrie-n szeretné elhódítani a legjobb magyar csapat címet. Az ez évi sikerek megalapozhatják, hogy az együttes továbblépjen a kontinentális kategóriából a prokontinentális státuszba, ezután végcélként 4-5 éven belül megszerezze a World Tour versenyzési jogot, amelyiknek birtokában akár elindulhat a kerékpáros sportág csúcsának számító UCI World Tour sorozaton. Ezáltal például a Tour de France-on vagy a Vueltán is tekerhetnének a Pannon Cycling Team elemei.

A Pro Tour licenc megszerzése azért lenne hatalmas magyar sportsiker, mert azt az internacionális Kerékpáros Szövetség (UCI) egy időben maximum 20 csapatnak ítéli oda, többnyire négy évre. Ha a Pannon Cycling Team bekerülne ebbe az elitkörbe, akkor Magyarország arra is esélyt kaphatna, hogy a Tour de Hongrie-nál jelentősebb versenyeket rendezzen – ezáltal pályázhatna a 2022-es Tour de France nyitószakaszának a fővárosi lebonyolítására is.

Az alapító Bátorfi Béla közölte, csapatának az a fő célja, hogy a magyar kerékpársport világelithez való felzárkóztatásához hozzájáruljon.

„Minden országúti kerékpáros tudja, melyik a legnehezebb egyéni csapatsport a világon. Nekünk releváns, hogy Magyarország elsőként kerüljön be a közép-kelet európai országok csapatai közül a kerékpáros csúcsligába” – hangoztatta.

Princzinger Péter, a Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke úgy vélte, a magyar kerékpársport középtávú stratégai célja az, hogy felzárkózzon a Föld élvonalába.

„Ezen az úton újabb, jelentős lépés, hogy kontinentális csapattal rendelkezünk. Az internacionális elitmezőnyben való szereplés mellett törekednünk kell rá, hogy pár éven belül Magyarország nyújtson otthont európai vagy világversenynek, továbbá hogy Budapestről rajtoljon valamelyik tradicionális viadal” – nyomatékosította az elnök.

A 14, többségében fiatal versenyzőt felvonultató Pannon Cycling Team középtávú célként áhítana kvótát szerezni a 2020-as tokiói olimpiára országúti kerékpárban, ezenkívül hegyi- és pályakerékpárban is.

mti