A tinta fajtái, összetevői a tintapatronoknál

A két legelterjedtebb tinta típus

A tintapatron burkolata műanyagból készül, és általában tartalmaz egy chip-et, ami a patron pontos típusát, töltöttségi szintjét és lejárati dátumát tárolja. A jelenlegi piacon a két legelterjedtebb tinta típusa:

1. Pigment bázisú tinta

A készítésük gyantán alapul, melyhez diszperzenst adnak, majd vízzel vegyítik, így később fel tudják használni a nyomtatók. Ezek a típusú tinták sokkal jobban ellenállnak az UV sugárzásnak és hosszabb élettartammal bírnak, azonban a nyomtatott színek fakóbbak, mint a vízbázisú színezett tinták esetében. Ez azért jöhet létre, mert az előállítás során más technológiákat használnak.

Általában fekete tintákhoz használják ezt a típusú technológiát, mivel gyorsabban száradó természetének köszönhetően sokkal szebb lesz a nyomtatott képek széle.

A színes nyomtatásban azonban, nem használják, mivel ez a legdrágábban fen tartható forma, mert a pigmentek összemosódhatnak. Ennek elkerülésére egy speciális szoftvert kell alkalmazniuk a nyomtatóknak.

2. Színezett tinta

Ez a fajta tinta sokkal olcsóbb, mint a pigment bázisú társa, mivel könnyebb az előállításuk, és az összetevőik is költség barátabbak, ezért sokkal elterjedtebbek a digitális nyomtatásban. A technológiának köszönhetően a színek sokkal élénkebbek, de ezt könnyen elveszíthetik, mivel gyenge az UV védelmük, és akár még a kép el is mosódhat, mert lassabban szárad.
A pigment bázisú tinta ellenállóbb a vízzel és a fénnyel, de a színezett alapú sokkal jobb az élénkebb színek megjelenítésében A színezett alapú tintákat használó nyomtató gyártók, mint például a Canon, jobb a fotók és grafikák kinyomtatására, míg a pigment bázisú tinták sokkal szebb szöveges nyomatokat tudnak produkálni. A legnagyobb nyomtató gyártó cégek, mint a Lexmark, Compaq, HP, Epson és a Dell pigment bázisú tintát használ a fekete tintákhoz, de a színesekhez, már színezett tintát alkalmaznak.

Mi is van a tintapatron belsejében?

Sokszor feltehettük már azt a kérdést, hogy miért is olyan drága a tintapatron. Megpróbáljuk Önnek elmagyarázni, hogy miért is fizet sokszor több ezer forintot.

  • Víz: A tinta a tintapatronban sokszor tartalmaz 95%-ban tiszta ionmentes vizet, ezért is nevezzük sokszor a tintapatronokat vízbázisú patronoknak. Ez a leggyakoribb „alapanyag”, ha erről a technológiáról beszélünk.
  • Butil-karbamid: Emlékszik, miután nyomtatott, a lap kicsit csavart lett? A víz a tintában a cellulóz rostokat megdagasztják és megtörik a H kötéseket közöttük. Ahogy a nedvesség elpárolog, a rostok új kötéseket hoznak létre, ahogy visszazsugorodnak eredeti méretükre, amiért a papír meghajlik. A butil-karbamid lelassítja a H kötések létrehozását, ezzel lassítva a meghajlást
  • Cyclohexanone: Ez az organikus oldószer segít a tintának a polimerekhez ragadni, sok felhasználása van, használják a szabadban lévő jelzések felragasztásához a PVC-kre. Még a szív bypass-nál és a vese dialízisnél is használják.
  • Reagens Piros 23 festék: Tulajdonképpen magenta. Ez a rezet tartalmazó színezék még a színes kontaktlencsékben is megtalálható.
  • „Közvetlen” Kék 199 festék: Réz-ftalocianin-ból és kénből készül. A „közvetlen” festékek be tudják színezni a természetes cellulóz rostokat, mint a papírt, gyapotot és a kendert, mindenféle rögzítőszer nélkül.
  • Sav Sárga 23 festék: Általában tartrazinként ismerik, ezt a sárga festéket az ételiparban is felhasználják a nyomtatóipar mellett.
  • Ethoxilált acetilén-diolok: Hivatalosan felületaktívnak hívják, a víz és a festék felületi nyomását módosítja. Ha túl kicsi a nyomás, akkor a tinta kifolyik a patronból, ha túl sok, akkor nem nyomtat. A gyártók próbálják a tinta cseppek felületi nyomását a tiszta víz felületi nyomásának a felére állítani.
  • Etilén-diamin sav (EDTA): Ez egy kis szalag, mely megvédi a tintapatron szórófejét, mielőtt még behelyeznénk. Sokszor található fém szennyezőanyag a tintában, de az EDTA megköti őket, így nem tud kifolyni a tinta, és nem tömíti el a nyomtatófejet.
  • Etilén-glikol: Megtartják a festék oldását a vízben és lassítja az elpárolgást, így megakadályozza a nyomtatófejek tömődését.

Ha nem szeretne kisebb vagyonokat kiadni egy tintapatronért, akkor a best-toner.hu a maga boltja! Kiváló minőségű utángyártott tintapatron, verhetetlen áron!