A szilveszteri tűzijáték-tilalom óta több vízimadár maradt a tatai Öreg-tavon van élőhelyén

A szilveszteri tűzijáték-tilalom óta több vízimadár maradt a tatai Öreg-tavon van élőhelyén

A szilveszteri tűzijáték-tilalom óta több vízimadár maradt a tatai Öreg-tavon látható élőhelyén, a december 31-én számolt 4600 vadlúdhoz képest újév hajnalán 5800 lúd volt megfigyelhető a helyszínen – közölte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

Múlt évben az Öreg-tavon gyülekező vadludak 60 százaléka maradt a tavon, de idén még több vízimadár maradt az élőhelyén. A növekedés annak tudható be, hogy az 5 km-re található Ferencmajori-halastavakról is ide repültek azok a vadludak, melyek Naszály és Szomód tűzijátékaitól riadtak meg. Idén szintén sok százzal növekedett a vadrécék létszáma is. Az MME köszönetét fejezi ki Tata településének, a képviselő-testületnek és mindazon lakóknak, akik fontosnak tartották a tűzijátékozás korlátozását, a helyi rendelet betartását és az Öreg-tó internacionális természetvédelmi jelentőségének megőrzését.

A tatai Öreg-tó Európa egyik legjelentősebb vadlúdgyülekező helye, ám a madarak döntő része a szilveszteri tűzijátékok hatására hosszú évek óta elmenekült ezen az éjszakán és sokszor hetekig is eltartott, mire visszamerészkedtek, de már jóval kisebb számban. A madarak és a lakosság nyugalma védelmében indult civil indítványt az MME és a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület is támogatta, ami november 1. és február 28. közt tiltja a nagy fény- és hanghatással járó pirotechnikai gyártmányok használatát.

Tata 2018-ban kapta meg a Ramsari Település Díjat, ezzel egyike annak a tizennyolc településnek a világon, amelyek a vizes élőhelyek megőrzéséért részesültek ebben a rangos internacionális elismerésben.

MTI