A Stand lett az év étterme 2018-ban

A Stand lett az év étterme 2018-ban

A Stand, Széll Tamás és Szulló Szabina mindössze fél éve nyitott fine dining étterme kapta a Volkswagen-Dining Guide Év Étterme díjat a Budapesten megszervezett díjátadó gálán.

Az állam legjobb éttermei közé 2018-as teljesítményével a Stand után sorrendben az Onyx, a Costes, a Borkonyha, a Costes Downtown, a Babel, a MÁK, a St. Andrea Restaurant, a Textúra, az Anyukám mondta, az Olimpia és az Arany Kaviár került.

Mivel a Dining Guide főképpen azon szempont alapján értékeli az éttermeket, hogy miként felelnek meg a saját kategóriájukban elvárható szintnek, olyan éttermeket is a legjobbak közé sorol, amelyek nem tekinthetők „hagyományos” csúcsétteremnek, mert progresszív étlappal, kötetlenebb stílusban és informálisabb szervizzel dolgoznak. A Dining Guide nem akarta ezek folytán szűkebbre szabni a tíz legjobb étterem listáját, ezáltal idén is 10 plusz 2 éttermet listáztak az állam legjobbjaiként.

A fődíj bejelentése előtt idén is különdíjakat osztottak ki. Idei újdonság, hogy a Dining Guide ezelőtt nem vizsgálta az éttermi kávélapokat, idén viszont erre is sor került. Az év éttermi kávélapja díjat a Stand Étterem kapta. Ugyancsak első alkalommal osztották ki az év koktélbárja díjat, amit az internacionális hírnevet is szerzett Boutiq’Bar tulajdonosa, Nagy Zoltán vett keresztül. Az ez évi harmadik új elismerés az év szervizembere díj: a díjat Lizsicsár Miklós, a St. Andrea Restaurant étteremvezetője kapta.

Az év cukrászdája díjjal a tavalyihoz hasonlóan a Mihályi Patisserie-t jutalmazták. A Dining Guide idén úgy döntött, hogy a street food titulus helyett az alternatív vendéglátóhely kifejezést használja, mivelhogy a legtöbb esetben nem tradicionális utcai ételekről van szó, hanem az éttermekben fogyasztható fogásokról. Az év alternatív vendéglátóhelye díjat a Pizza, Kávé, Világbéke kapta. Az év borlapja díjat ugyanakkor az Arany Kaviár.

Idén második alkalommal biztosított a Dining Guide életműdíjat, amit Bíró Lajos kapott, aki az ítészek alapján a magyar gasztronómia egyik nagy megújítója.

Az év ifjú séftehetsége díjat Farkas Richárd, a Pajta séfje kapta, az év séfje díj tulajdonosa ugyanakkor a Borkonyha és a Textúra séfje, Sárközi Ákos lett. Az év kiváló adottságokkal megáldott konyhája díjat is ő kapta meg, az elismerés a Textúra étteremnek szólt. Az év modernizált konyhája díj a Tiszavirág étteremé lett.

Idén is határon túli szaktekintélyek segítették a végső döntéshozatalt. Az internacionális szakmai zsűrit Enrico Crippa vezette, aki a három Michelin-csillagos Piazza Duomo étterem séfje. A Dining Guide évek óta dolgozik tetejébe Fausto Arrighivel is, aki 36 évet töltött el a Föld legnagyobb nevű étteremkalauzánál, a Michelin Guide-nál.

A gálán bejelentették a Made in Hungary Top Gasztronómia Társulás létrejöttét: a Dining Guide és a Magyar Bocuse d’Or Akadémia hívta életre a 20 legjobb hazai étterem részvételével. A társulás célkitűzése a magyar gasztronómia legnagyobb presztízsű, nemzetközileg elismert alapanyagainak összekapcsolása a legjobb magyar séfek teljesítményével. Az első ilyen alapanyag-választás a kacsamáj és a 6 puttonyos Tokaji Aszú. A külföldön is elismert presztízsű alapanyag, a kacsamáj, emellett a legismertebb magyar bor, a Tokaji Aszú a topséfek kezében egy „Made in Hungary” titulussal rendelkező fogássá változik.

A 2004-ben hozott létre Dining Guide-díj az egyik legjelentősebb elismerés a magyar vendéglátóiparban. 2005-ös teljesítményéért a Fausto’s, a 2006. évért a Lou Lou étterem nyerte a fődíjat, ezután 2007-ért ismételten a Fausto’s étterem kapta az elismerést. 2008-ban a Bock Bisztró, 2010-ben a Chateau Visz, 2011-ben, 2013-ban és 2015-ben az Onyx, 2014-ben mindazonáltal a ZONA volt a legjobb. A Costes négyszer, 2009-ben, 2012-ben és 2016-ban és 2017-ben volt az év étterme.

mti