A Semmelweis Egyetem 250 éves történetét bemutató tárlat nyílik Budapesten

A Semmelweis Egyetem 250 éves történetét bemutató tárlat nyílik Budapesten

Szombaton nyílt meg a Semmelweis Egyetem 250 éves történetét bemutató tárlat Budapesten, az MNM Semmelweis Orvostörténeti Múzeumban érzékelhető expon az orvostörténeti relikviák közt elfért például egy röntgengép a 20. század elejéről, az orvosi kar osztályozási könyve Semmelweis Ignác nevével, Lenhossék József ikerszörny-preparátuma és Hőgyes Endre állatkísérletekhez tervezett nyúlpadja is – tudatták a szervezők.

Mária Terézia rendeletére 1769. november 7-én alakult meg az orvosi kar a Pázmány Péter alapította Nagyszombati Felsőfokú intézményben, az első tanévet 1770. november 8-án indították útjára. E történelmi esemény 250. évfordulója alkalmából nyílik meg a Nagyszombattól a Klinikákig – Tanítás, szokás, fejlesztés című prezentáció pénteken Budapesten – olvasható a közleményben.

Mint írják, a prezentáció a hagyományos intézménytörténeti bemutatáson túl digitális készülékekkel, új alkalmazások hozzájárulásával eleveníti meg az universitas eszméjét, az felsőfokú intézményben folyó nevelő, szakember és gyógyító munkát. A kiállítás első és utolsó vitrinje csaknem keretbe foglalja a sztorit, nyitányként az egyetem alapításának pár fennmaradt relikviája nézhető meg, az utolsó tárlóban érzékelhető fényképek ugyanakkor megidézik az elmúlt pár évtized nagy fejlesztéseit. A nyitó és záró pont közt eltelt 250 év intézményi alakulása egy évszámozott eseménysor támogatásával tekinthető meg.

A kiállításban a hangsúly azokon a tanárokon van, akik az egyetem életét aktívan alakítva, a akadémiai kutatásban állandóan újat keresve, tanári magatartásukban példaadóan álltak akkor és most is az egyetem közössége előtt. A bemutatón relikviák és okiratok idézik fel például Rácz Sámuel, Kitaibel Pál, Arányi Lajos, Bókai János, Balassa János és Semmelweis Ignác alakját és az orvoslás fejlődéséért tett erőfeszítéseit.

A filmek és digitális szerkezetek segédkezésével esély nyílik megismerni az egyetem névadójának életpályáját, korabeli felvételeken lehet látni, hogy milyen lehetett talárban, heroldruhában felvonulni az egyetemi ünnepségeken – figyelmeztet a kommüniké.

Az érintőképernyős platformok hozzájárulásával megismerhetők az internacionális szempontból meghatározó kutatási eredmények, amelyek az egyetem falai közt születtek. Virtuális séta hozzájárulásával bejárhatók az egyetem klinikáinak régi és újabb terei és objektumai, a tárlókban olyan intézménytörténeti eszközök láthatók, mint a Than Mór festőművész által tervezett heroldruha, a rektori jogar és az egyetem alapító oklevele. Az expo június 30-ig nézhető meg – áll az összegzésben.

mti