A Richter saját fejlesztésű antipszichotikuma év gyógyszere díjat kapott

A Richter saját fejlesztésű antipszichotikuma év gyógyszere díjat kapott

A Richter Gedeon Nyrt. saját fejlesztésű, cariprazine hatóanyagú antipszichotikumának ítélte a Magyar Kísérletes és Klinikai Farmakológiai Társaság (MFT) Az év gyógyszere 2019 elismerést – közölte a gyógyszeripari vállalat.

A cariprazine magyar fejlesztésű, originális, atípusos antipszichotikum, amely az Egyesült Államokban Vraylar márkanév alatt 2015-ben kapott forgalombahozatali engedélyt skizofrénia és I. típusú bipoláris betegséghez társuló mániás vagy kevert epizódok kezelésére, 2019-ben pedig bipoláris depresszió indikációban is. Az európai unió 28 tagállamára érvényes törzskönyvi engedélyt Reagila márkanéven 2017-ben kapta meg a skizofrénia kezelésére.

A közlemény szerint a díjátadón Ferdinandy Péter, az MFT elnöke kiemelte: hosszú évek óta ez az az első valóban magyar gyógyszer, melynek felfedezése és fejlesztése a Richter kutatóihoz kötődik. A készítmény néhány év alatt világszerte bekerült a betegellátási gyakorlatba, várhatóan nagy jövő előtt áll.

Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. igazgatóságának elnöke hangsúlyozta: ez az első magyar fejlesztésű originális készítmény az Egyesült Államok piacán. Hozzátette, hogy 2018 októbere óta a magyar betegek számára is ártámogatással elérhetővé vált a gyógyszer, ami 18 év kutató- és fejlesztő munkájának eredménye.

A cariprazine molekulát a Richter kutatói fedezték fel a 2000-es évek elején, majd a Forest Laboratories-zal (később Actavis, Allergan, majd Abbvie) közösen fejlesztették tovább. A 2016 márciusi amerikai piaci bevezetés óta ott több mint 320 ezer beteget kezeltek vele. A gyógyszer már 26 országban elérhető világszerte, közülük 21-ben, így Magyarországon is, ártámogatással. A Richter az elmúlt időszakban is számos licenszmegállapodást kötött helyi partnerekkel, amelyeknek köszönhetően a cariprazine a világ legjelentősebb piacain elérhetővé válik.

A Richter tavaly a gyógyszer értékesítéséből 2,7 milliárd forint árbevételt ért el. A magyar társaságnak további 47,5 milliárd forint jogdíjbevétele és 7 milliárd forint mérföldkő bevétele keletkezett az amerikai piaci értékesítés után, ahol az Allergan forgalmazza a készítményt. Utóbbi cég ebből származó árbevétele az Allergan saját gyorsjelentéseinek adatai alapján 857,5 millió dollár volt 2019-ben.

A Richter Gedeon Nyrt. árbevétele 2019-ben 507,8 milliárd forint volt, 14 százalékkal haladta meg az előző évit, adózás előtti nyeresége 51,7 milliárd forint volt, 17,6 százalékkal magasabb az előző évinél.

A Richter részvényeivel a Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriájában kereskednek, a gyógyszeripari papír legalacsonyabb ára 4702, a legmagasabb ára 7150 forint volt az elmúlt egy évben.

mti