A népmesemondó versenyek tanulságairól rendez konferenciát a Hagyományok Háza

A népmesemondó versenyek tanulságairól rendez konferenciát a Hagyományok Háza

A Kárpát-medencei gyermek és felnőtt élőszavas népmesemondó versenyek tanulságairól, eredményeiről és jövőjéről rendez konferenciát december elsején a Hagyományok Háza Budapesten.

Az élőszavas mesemondás a népmese tradícióknak megfelelő, improvizatív formája, aminek népszerűsítését célul tűzte ki a Hagyományok Háza. A műfaj ismérvei, hogy a szöveget nem olvassák, nem egy szóról szóra megtanult mesét mondanak el, a mese írója ugyanakkor idegen. A mesemondók a népmesék szüzséjét, történeti vázát színezik ki, „díszítik fel” a nézők igényeihez alkalmazkodva – olvasható az intézmény közleményében.

A szimpózium előadói a főváros mellett a Vajdaságból, Felvidékről és Erdélyből érkeznek, hogy megosszák a népmesemondó versenyekkel kapcsolatos ismereteiket, nézeteiket. Előadást tart mások mellett Kóka Rozália és Fábián Éva a Gyimes-völgyi mesemondóversenyről, Varga Norbert a jövőre 10 éves Ipolyi Arnold Népmesemondó Versenyről, illetve Raffai Judit és Juhász Lassú Kornélia a 2019-ben 25 éves délvidéki Kálmány Lajos Népmesemondó Versenyről.

A szakmai előadások mellet népmesemondó versenyek gyermek győzteseinek meséit hallhatja a nagyérdemű, a programot mindazonáltal Mese-csata zárja, amelyen hat mesemondó – Gregus László, Illyés-Ser Gergely, Kiss Ágnes, Kovács Marianna, Sőrés Róza és Zámborszky Eszter – népmeséi mérkőznek meg egymással a sötétség, a versengés és a várakozás témájában – áll a közleményben.

mti