A Magyar Nemzeti Táncegyüttes bemutatójával kezdődik a Szegedi Szabadtéri Játékok

A Magyar Nemzeti Táncegyüttes bemutatójával kezdődik a Szegedi Szabadtéri Játékok

A Magyar Nemzeti Táncegyüttes Hullámzó világ című táncjátékának bemutatójával kezdődik a Szegedi Szabadtéri Játékok június 21-én – tájékoztatta a társulat a sajtó képviselőit.

A kétrészes produkció rendezője és koreográfusa Zsuráfszky Zoltán, a darab forgatókönyvírója és dramaturgja Zs. Vincze Zsuzsa. Az esten fellép a Magyar Nemzeti Táncegyüttes és zenekara, a Szeged Táncegyüttes, sőt még a településből és annak környékéről érkező néptáncosok, népzenészek, gyerekek.

A darab első részében – Bálint Sándor szavaival – a „szögedi nemzet” elevenedik meg. Azt mondják, két történelme van Szeged népének: az árvíz előtti és az árvíz utáni. 1879-ben – éppen 140 éve – a Nagyárvíz közepette sokan meghaltak, Szeged több ezer háza, minden másfajta ingósága szétmállott, de a szegediek jellegzetes ragaszkodása szeretett városukhoz soha nem szűnt meg, sem akkor, sem utána. Az évfordulón erre a kitartó és nagyszerű „szögedi nemzetre” emlékezik sok fiatal táncos, felidézve a település kanyargós és színes történelmét – áll a közleményben.

A műsor második felében Rózsa Sándor, a mesés szegedi betyár mellett még sok más ismert, továbbá hírhedt betyár életének egy-egy mulatságos – gyakran tanulságos –, de feltétlenül derűs és mulattató epizódját mutatják be a lendületes és impozáns táncprodukcióban.

mti