A magyar Aero Investment Partners veszi meg a cseh Aero Vodochody repülőgyárat

A magyar Aero Investment Partners veszi meg a cseh Aero Vodochody repülőgyárat

A Magyarországon bejegyzett Aero Investment Partners Zrt. veszi meg a katonai kiképző és könnyű harcászati gépeket gyártó cseh Aero Vodochodyt – közölte a cseh vállalat.

A szerződés értelmében a részvények 100 százaléka a Penta Grouptól az 51 százalékban Tombor András üzletember és 49 százalékban a cseh Aero International tulajdonában álló cégcsoporthoz kerül. Az új vállalat működtetéséért az Omnipol Csoport felel majd, ez a cég fogja biztosítani a gördülékeny üzletmenethez szükséges szakembereket is. Az ügylet piaci értékét nem közölték.

A Penta Group a gyár melletti repülőteret is birtokolja, annak tulajdoni helyzete nem változik, de a gyártó továbbra is használhatja.

Richard Hava, az Aero International tulajdonosa a közleményben azt írta, a cég hagyományaira építve szeretnék helyreállítani a vállalat hírnevét a cseh és a világpiacon, és fejleszteni fogják a már meglévő termékeiket is.

Az elmúlt évtizedekben az Omnipol volt az exportőre szinte az összes, Aero által készített gépnek, szorosan együttműködtek az L-39-es vadászgép fejlesztésében is.

A gyárat 1919-ben alapították Prágában, történelme során autókat, illetve repülőgépeket is gyártott. Szoros viszonyban állt a Boeinggel és az olasz Alenia Aeronauticával is, alkatrészeket gyártott a két nagy társaságnak. Működésének 100 éve alatt mintegy 11 000 repülőt gyártott, amelyek közül több száz L-39 Albatros még mindig aktívan teljesít szolgálatot 60 ország hadseregénél és számos kiképző/gyakorló alakulatnál.

mti