A jövő agráriuma elképzelhetetlen robotika nélkül

A jövő agráriuma elképzelhetetlen robotika nélkül

A korszerű technika, a robotika és a precíziós gazdálkodás ismerete nélkül az elkövetkezendő időszakokban már elképzelhetetlen az ennivaló előállítása – mondta a Miskolci Felsőfokú intézményben zajlott számítógépes szakemberi versenyen Szinay Attila, az Agrárminisztérium (AM) közigazgatási államtitkára a tárca információja alapján, amit juttattak el a sajtó képviselőinek.

Évekre visszavezethető hagyománnyal büszkélkedhet a rendezvény, amit az agrártárca már nem első alkalommal támogat – mondta a Miskolci Felsőfokú intézményben megszervezett Spikee Rescute számítógépes szakember versenyt megnyitó beszédében az államtitkár.

Szinay Attila visszaidézte, hogy az előző években a koronavírus-járvány okán mindenki beszorult az otthonába, ezáltal felértékelődött a természet fontossága.

Nyomatékosította: sokan alig várták, hogy a Bükkbe mehessenek kikapcsolódni, vagy az állam bármelyik pontján friss levegőt vehessenek. Örömét fejezte ki, hogy a rendezvényen a robotika és a természet összekapcsolódik, merthogy a feladatok az élővilág játékos megóvásához kötődnek.

Szinay Attila alapján az agráriumban a természethez hasonlóan releváns kérdés az egészséges táplálék előállításának kérdése. A következő években már elképzelhetetlen az élelem előállítása a korszerű technika, a robotika és a precíziós gazdálkodás ismerete nélkül – tette hozzá.

Az információ alapján az államtitkár a reményét fejezte ki, hogy a rendezvény résztvevői közt vannak olyan fiatalok, akik később az agráriumban fognak tevékenykedni azért, hogy Magyarországon egészséges és jó minőségű ennivaló kerüljön a családok asztalára.

A közlemény idézte Horváth Zitát, a Miskolci Egyetem rektorát, aki közölte, hogy a digitalizáció, a robotika, a mesterséges intelligencia azok a kulcsszavak, amelyek mellett a mai világban nem lehet elmenni. Kiemelte: az egyetem jövőképét az okos és zöld kampuszként határozták meg, amit ez a verseny is kifejez.

Bárdosné Soós Viktória, a rendezvényt szervező Észak-Magyarországi Informatikai Klaszter cégvezetője az információ alapján visszaidézte, hogy ez a harmadik verseny, amit az Agrárminisztérium pártfogásával rendeznek meg. A Miskolci Egyetem díszaulájában megszervezett eseményre 9 általános iskolás csapat érkezett – tette hozzá az AM a közleményében.

mti