A Homo bodoensis nevet kapta a korszerű ember 500 ezer éve élt közvetlen elődje

A Homo bodoensis nevet kapta a korszerű ember 500 ezer éve élt közvetlen elődje

A Homo bodoensis nevet kapta a korszerű ember 500 ezer éve élt közvetlen elődje – jelentették be tudósok.

A faj egyedei a középső pleisztocén földtörténeti időszakban éltek Afrikában. A bodoensis egy koponyára utal, amit az etiópiai Awash folyó medrében található Bodo D’ar régészeti lelőhelyen találtak.

A szakértők alapján a fázis azért számottevő, mert ekkor jelent meg az anatómiailag kortársnak számító emberi faj, a Homo sapiens Afrikában és a neandervölgyi ember Európában. Ebből az időszakból ugyanakkor többé-kevésbé kevés ismerettel rendelkeznek a paleoantropológusok – olvasható a The Guardian című brit napilap honlapján.

Mirjana Roksandic, a kanadai Winnipegi Egyetem tudósa alapján lehetetlenné vált a kommunikáció az ebben az időszakban lezajlott emberi evolúcióról való a helyes terminológia hiánya okán, amely lehetővé tenné a földrajzi változatok megkülönböztetését.

A korszerű osztályozás alapján a Homo bodoensis fajba tartozik a középső pleisztocén időszakból Afrikából származó emberi leletek nagy része és pár lelet Délkelet-Európából, ameddig a kontinens többi részéről származó lelet a neandervölgyi emberé.

A Homo bodoensis név bevezetése „elvágja a gordiuszi csomót és biztosítja számunkra, hogy kétséget kizáróan kommunikáljunk az emberi evolúció ezen jelentős periódusáról” – mondta Christopher Bae, a Hawaii Egyetem antropológusa.

Roksandic kiemelte: egy új faj titulusa nagy dolog, az internacionális Zoológiai Nomenklatúrabizottság csak felettébb szigorú szabályok alapján engedélyez egy névváltoztatást.

A szakértők eredményeikről az Evolutionary Anthropology Issues News and Reviews című akadémiai lapban számoltak be.

mti