A HDR10+ modern műszaki megoldás: a képminőség új mérföldköve

A HDR10+ modern műszaki megoldás: a képminőség új mérföldköve

A Samsung Electronics, a 20th Century Fox és a Panasonic szövetségben fejleszti tovább a nyílt, jogdíjmentes, dinamikus metaadat platform, a tekintélyes dinamikatartományú (HDR) képformátumtanúsítási és logóprogramját. A HDR10+ platformot első alkalommal a tavalyi IFA tárlaton jelentették be.

A modern platform rögvest elérhető lesz a tartalomgyártók és -szolgáltatók, ezenkívül az UHD TV-k, Blu ray lejátszók/írók, a set-top-boxok és az egylapkás rendszerek gyártói részére, jogdíjfizetési kötelezettség nélkül, mindössze egy névleges regisztrációs díj fejében. A http://www.hdr10plus. org oldalon az érdeklődő intézmények megtekinthetik a korszerű logót, megismerhetik a licenszprogram végleges specifikációit és a kapcsolódó szerződéseket, sőt még regisztrálhatnak, hogy az elsők közt kapjanak értesítést a HDR10+ műszaki specifikációit illetően. Különféle partnerek bevonásával UHD Blu-ray metaadat-generáló eszközöket is fejlesztettek, amelyek rögvest elérhetővé válnak a tartalomkészítők részére. A tartalomkészítési folyamatot kiszolgáló tartalomtovábbítási és illesztőfelületi megoldásokról szóló bejelentések rögvest érkeznek.

A HDR10+ sajátos képi élménnyel bővíti a HDR tartalmakat. A HDR10+ minősítéssel büszkélkedhető berendezések soha nem hozzáértő vizuális pontossággal tudják közvetíteni a tartalomkészítők által megálmodott képsorokat. A tartalomgyártási folyamatokat érintő fejlesztések ugyanakkor várhatóan a prémium HDR tartalmak tekintélyes ütemű bővülését vonják maguk után.

A HDR10+ licenszprogramhoz csatlakozó társaságok részére elérhetővé válnak a létfontosságú műszaki és tesztelési specifikációk, amelyekkel HDR10+ modern műszaki megoldás megalkotható. Ez biztosítja, hogy az elvárt magas képminőség megmaradjon, míg gyártók innovatívan alkalmazhatják az példa nélküli dinamikus tónuskorrekciós megoldásokat. A programhoz tartozó HDR10+ tanúsítvánnyal ellátott masinák ezáltal nem kizárólagosan kitűnő képmegjelenítésükkel fognak kitűnni, de a rendezők és filmkészítők alkotói szándékát is minden eddiginél pontosabban közvetítik ezt követően a nézőknek. Az elsőrangú képminőség garanciájaként mindössze a tanúsítvánnyal ellátott gyártmányok viselhetik ezután a HDR10+ logót.

A licenszprogram főbb pontjai:

A program előnyeit élvezhetik az eszközgyártók (pl. TV, UHD Blu-ray, OTT set-top-box stb.), a tartalomterjesztő szolgáltatók, az egylapkás rendszerek (SoC) gyártói, a tartalom-közzétevők és a tartalomkészítő készülékek fejlesztői is.

Nincs egységenkénti jogdíjfizetési kötelezettség.

Az eszközgyártók, az egylapkás rendszerek gyártói és a tartalomterjesztő szolgáltatók az adminisztrációs díj befizetésével tudnak csatlakozni a programhoz.

A program magában foglalja a műszaki és tesztelési specifikációkat, a HDR10+ logót és a logóhasználati irányelveket, azonkívül a három cég műszaki specifikációkhoz és tesztelési specifikációkhoz közvetlenül kapcsolódó szabadalmaztatott megoldásainak elérhetőségét.

A szerkezetek tanúsítására egy külső tesztelési centrum kapott jogosultságot.

Miután a platformot alapító három cég megnyitotta a HDR10+ licenszprogramot, az továbbfejlesztett modern műszaki megoldást szakadatlan adaptálják a saját gyártású vagy kiadású Ultra HD filmjeikre, a technológiára alkalmas TV konstrukciókra, tetejébe az UHD Blu-ray lejátszóikra/íróikra illetve egyéb eszközeikre.

A HDR10+ támogatottsága egyre nő, a társaságok már rendkívül várják, hogy a 3C specifikációk és a tanúsítási program elérhetővé váljon. Már 25-nél is több, a kapcsolódó technológiai szektorok széles spektrumát lefedő társaság jelezte szándékát, hogy csatlakozzon a HDR10+ platformhoz.

A HDR10+ tartalmakat elsőként kínáló streaming szolgáltatóként az Amazon Prime Video egész HDR Prime Video gyűjteményét globálisan elérhetővé tette HDR10+ minőségben. A Prime Video HDR10+ katalógusában több száz órányi tartalom válik hozzáférhetővé, például a The Grand Tour, a The Marvelous Mrs. Maisel, a Jean-Claude Van Johnson, a The Tick és a The Man in the High Castle, ugyanakkor újabb sok száz licenszelt műsor.

A modern HDR10+ modern műszaki megoldás optimalizálja a képi hatást a jövőbe mutató eszközökön: dinamikus tónuskorrekciója akár egyes képkockák vagy jelenetek szintjén is képes egyedileg finomhangolni a fényerő, a színszaturáció és a kontraszt beállításait. A HDR10+ modern műszaki megoldás nagyszámú 4K UHD TV-n fokozza a képi hatást, mindent összevetve ezeken a jövőbe mutató képernyőkön a nézők egyre pontosabban tapasztalhatják meg Hollywood filmművészeinek eredeti leleményes szándékait.

„A Samsung elkötelezett a tévékészülékek technológiai innovációi mellett. A HDR10+ precízen egy ilyen forradalmi újítás a képmegjelenítésben, különleges élményt nyújt a nézőnek – nyilatkozta Jongsuk Chu, a Samsung Electronics TV és kijelző üzletágának első alelnöke. – A HDR10+ platformot úgy terveztük meg, hogy az elkövetkezendő időszakokban több egyéb innovációt tegyen lehetővé, teret engedve az egyre kiválóbb technológiai megoldásoknak.”