A digitalizálás megmenti az emlékeidet

Emlékmentés, digitalizálás: TDK VHS kazetta

Hol vannak a régi diafilmek? A kedvenc VHS kazetták? A családi eseményeken filmszalagra rögzített videofelvételek? Csak nem a fiókban lapulnak?

Most ismét előveheted és megnézheted, vagy megmutathatod gyerekeidnek, ismerőseidnek. A modern digitalizáló szolgáltatás újra életre kelti a porosodó emlékeket.

Ne hagyd elveszni!

A digitális világ előnye és hátránya

A digitális világ nagy előnye, hogy minden egyből elérhető, a fényképek, a filmek megtekinthetők a korszerű eszközökön. Ugyanakkor nagy hátránya, hogy a régi anyagokat már nem tudjuk egyszerűen megjeleníteni. A film- vagy a diavetítő és a kazettás videomagnó már régen elromlott, így kizárólag kerülő utakon tudjuk élvezni a múlt emlékeit. Ehhez az úthoz kínál egyszerű, ugyanakkor professzionális lehetőséget a digitalizálásra szakosodott Emlékmentő.

Emlékmentés, digitalizálás: diafilm szkennelése
Emlékmentés, digitalizálás: diafilm szkennelése

A digitalizálás nem más, mint a fizikai nyersanyagok számítógépen történő feldolgozhatóvá tétele. Hú, de komplikáltan hangzik, pedig nem is az. Másképpen fogalmazva, a digitalizálás során a számítógép számára érthető fájlok keletkeznek, melyek az eredeti információt tartalmazzák modern formában. A félreértések elkerülése végett érdemes megjegyezni, hogy ez semmiféle negatív behatással nincs az eredeti állományra. A digitalizálás mindössze egy elektronikus másolatot hoz létre. De miért jó ez?

Elektronikus másolat a digitalizálás során

A digitalizálás során lemásolhatjuk a fényképeinket, a régi VHS kazettákat, a 8, a Super 8 és a 16 mm-es filmszalagjainkat, a bakelit lemezeinket, kazettáinkat vagy orsós szalagjainkat. Az elkészült fájlok már alkalmasak a korszerű megjelenítőkben, szerkesztőkben való használatra. Így lehetőségünk lesz újból megnézni a fotókat, a családi események videóit, illetve meghallgatni kedvenc válogatott kazettánkat.

Emlékmentés, digitalizálás: Fujifilm Velvia diafilm
Emlékmentés, digitalizálás: Fujifilm Velvia diafilm

Érdemes megjegyezni azt is, hogy a digitalizált film, videó, fénykép vagy más anyag ettől a pillanattól kezdve nem öregszik és nem megy tönkre. A digitalizálás során létrejött elektronikus fájl megtartja az aktuális állapotot. Sőt, egy ügyes felhasználó a számítástechnika kínálta szoftvereke segítségével, még javítani is képes a megfakult és karcos fotókon, a szemcsés és remegő videofelvételeken.

A digitalizálással megmentett emlékek ezután már könnyedén eltárolhatók a számítógépen, a felhőben vagy egy hordozható merevlemezen. Ettől kezdve pedig nem kell azon gondolkodni, hogy hogyan idézzem fel a régi emlékeimet, hiszen az adatok mindig ott lesznek mellettem. Az Emlékmentő tökéletesen működött.