A Dal 2020 – Rácz Gergő és Orsovai Reni nyert a Mostantól című dallal

Rácz Gergő és Orsovai Reni nyerte Mostantól című számával A Dal 2020 showműsort. A dal ezzel megkapta az év magyar slágere címet és előadója 75 millió forint összértékű nyereménnyel építheti tovább zenei karrierjét.

A Duna Televízióban és a Duna World csatornán élőben közvetített döntőben nyolc előadó mutatta be produkcióját: a Fatal Error (daluk címe: Néma), Rácz Gergő és Orsovai Reni (Mostantól), Takács Nikolas (Csendbeszéd), a Tortuga (Mámor tér 3.), Ember Márk (Tovább), Kóbor Zsóka és Polgár Patrik (Valamiért), a Nene (Későre jár), ugyanakkor a Turbo (Iránytű). A versenyzők maguk dönthették el, hogy az eredeti hangszerelésben vagy akusztikus változatban adják elő dalukat.

A zsűri elemei a nyolc dal elhangzása után egyenként 10, 8, 6 azonfelül 4 pontot adtak az általuk legjobbnak ítélt négy dalnak. Az ilyen formában versenyben maradt négy előadó, Rácz Gergő és Orsovai Reni (32 pont), a Turbo (30 pont), a Nene (20 pont) és Ember Márk (14 pont) közül a nézők választották ki a nyertest SMS-ben küldött szavazataikkal. A legtöbb voksot Rácz Gergő és Orsovai Reni kapta, mindent összevetve megnyerte A Dal 2020-at.

A díjat a VOLT Produkció nevében Lobenwein Norbert nyújtotta át. A duó 75 millió forintos összértékű nyeremény mellett a 2020-as Petőfi Zenei Díj Az év dala kategória nyertese is lett és felléphet a legnagyobb hazai események, köztük a VOLT és a Strand színpadán.

A Mostantól Rácz Gergő és Orsovai Reni első együttes dala, aminek zenéjét Bella Máté és Rácz Gergő, szövegét Hujber Szabolcs és Rácz Gergő írta. A számban az énekes élete legkínosabb pillanatát ismerteti részleteiben is, mikor is a párja megtudta, hogy hűtlen volt hozzá.

Rácz Gergő Fonogram-díjas magyar zeneszerző, énekes, producer. Orsovai Reni egy középiskolában tanít ének-zenét, 2017-től a Székesfehérváron alakult Nene zenekarnak is tagja, amellyel ugyancsak bejutott A Dal 2020 döntőjébe.

„Nem gondoltuk volna, hogy győzünk, roppant módon boldogok vagyunk” – mondta a döntő után Rácz Gergő.

A döntő extra produkciójaként Pápai Joci adta elő Az én apám című dalát, ezenkívül a Csík Zenekar a Csillag vagy fecske című számát énekelte el. Az adásban jelentették be, hogy A Dal Akusztik online szavazást és ezzel egyesült erővel a Petőfi Zenei Díj azonos kategóriájának elismerését ugyancsak Rácz Gergő és Orsovai Reni kapta.

A már kilencedik alkalommal lezajlott dalválasztó show zsűrijében Vincze Lilla zenész, dalszerző, a Napoleon Boulevard EMeRTon-díjas énekesnője, zenepedagógus, énektanár; Apáti Bence táncművész, publicista, a Operettszínház balettigazgatója; Nagy Feró énekes, dalszövegíró, a Beatrice és az Ős-Bikini frontembere; azonkívül Pély Barna Artisjus-díjas énekes-gitáros-zeneszerző szerepelt.

A Dal 2020 két műsorvezetője Rókusfalvy Lili és Fehérvári Gábor Alfréd Freddie volt.

MTI