A Bosch négymilliárd euró árbevételt ért el az Ipar 4.0-val egy évtized alatt

A Bosch négymilliárd euró árbevételt ért el az Ipar 4.0-val egy évtized alatt

Egy évtizeddel ezelőtt a Hannover Messe tárlaton „jövőbemutató német projektként” indult az Ipar 4.0, amely mára a Bosch úttörő munkájának is betudhatóan a Földön mindenfelé jelen van. A cél az önmagát fejlesztő, hálózatba kapcsolt gyártás, amely gazdaságossá teszi az egyéni elvárások szerinti áruk gyártását akár egészen kis tételben – még egyetlen darab során – is. A Bosch 2012 óta szisztematikusan vezeti be saját és fogyasztói gyárait az ipar új korszakába. Az elkötelezettség megtérül: a társaság hálózatba kapcsolt gyártási megoldásaival több mint négymilliárd euró árbevételt termelt az elmúlt tíz évben. Ebből csak múlt évben több mint 700 millió eurót profitált. „Korán felismertük az Ipar 4.0-ban rejlő lehetőségeket és úttörőnek számítunk ezen a tartományban.” – nyomatékosította Rolf Najork, a Bosch igazgatótanácsának ipari modern műszaki megoldás területéért felelős tagja. Az Ipar 4.0 a Bosch saját gyáraiban is profitot termel. A cég saját gyártási platformján fogja össze a gyártás vezérlésére és felügyeletére, emellett a logisztikai tervezésre szolgáló okos szoftvereket. Mindez egy nagyobb adatbázishoz kapcsolódik, amely példának okáért a hibafeltárást szolgáló, vagy a mesterségesintelligencia-alapú analízist egyszerűsíti és rendbe hozza. A Bosch a modern Gyártási és Logisztikai Platformot (Manufacturing and Logistics Platform) 2021 végén vezeti be. „Csaknem 240 telephelyünk részére kínálunk szabványosított ’Ipar 4.0 eszköztárat’, amely egyedileg bővíthető és telepíthető” – mondta Rolf Najork. A cég tervei alapján a csaknem 400 millió eurós beruházást követően a Bosch az jövőbeni öt évben egymilliárd eurót takarít meg az Ipar 4.0 megoldásoknak hála. Az ez évi digitális Hannover Messe bemutatón a Bosch elénk tárta az Ipar 4.0 elmúlt évtizedének fejlődését, a jövő gyárát, amely technológiai szempontból rugalmas, okos módon hálózatba kapcsolt, hosszútávon fenntartható – és gazdaságilag is sikeres.

A Bosch széles körben elérhetővé teszi az Ipar 4.0 alkalmazását

Bár nagy a kíváncsiság, ennek ellenére kevés cég fordul következetesen az Ipar 4.0 felé. „A kísérleti projektek jó megoldást jelentenek arra, hogy kipróbáljunk dolgokat és ötleteket. Ellenben ideje erősíteni, ugyanis az Ipar 4.0 megoldásokra ennél szélesebb körben van szükség” – emelte ki Rolf Najork. A Bosch saját Ipar 4.0 tanfolyamaival képezi munkatársait, és vásárlói részére is elérhetővé teszi ezeket a lehetőségeket. „Az Ipar 4.0 korántsem öncélú, hanem a versenyképesség megőrzésének módja, ami az elkövetkezendő időszakokban már aligha működhet a digitalizáció nélkül” – hangsúlyozza Najork. A Bosch projektjei jól mérhetők, a hálózatba kapcsolt megoldások mivelhogy akár 25 százalékkal növelhetik a termelékenységet, míg a gépek rendelkezésre állása akár 15 százalékkal javítható, a karbantartási költségek ugyanakkor akár 25 százalékkal csökkenthetők. „Ha ki akarjuk használni az Ipar 4.0 kínálta lehetőségeket, véget kell vetnünk az elszigetelt megoldásoknak. A csakis saját határaikon belül funkcionáló műszaki rendszerek gátolják a fejlődést” – indokolta Rolf Najork. A Bosch gyáraiban már 120 ezer gép és több mint 250 ezer alkalmatosság, példának okáért integrált kamerák vagy robotok működnek hálózatba kapcsolva. Egyedül a Bosch Connected Industry fejlesztette Nexeed Ipar 4.0 szoftveren át csaknem 22 ezer gépszabályozó rendszer kapcsolódik hálózatba. A 2018-ban hozott létre üzletág máris a Bosch gyárainak bő felét és több mint kétezer gyártósort lát el szoftverrel. Azonkívül internacionális szinten is csaknem száz kuncsaft – köztük a BMW, a Sick és a Trumpf – is a Nexeed megoldásait választotta. A hardver és a program egyesült erővel fejlődik. A Hannover Messe tárlaton a Bosch Rexroth elénk tárta ctrlX Automation platformját. Az alkalmazástechnológián és webes tervezésen alapuló nyílt, 5G-kompatibilis irányítási korszerű műszaki megoldásnak betudhatóan a fejlesztésbe újabb szereplőket lehet bevonni. Az alapelv, hogy a felhasználók igénybe vehetik a Bosch Rexroth, ezenfelül más gyártók alkalmazásait, de maguk is fejleszthetnek applikációkat, ezt követően egy ökoszisztémán belül más vállalatokkal is megoszthatják ezeket.

A Bosch más technológiákkal is vegyíti Ipar 4.0 megoldásait

„Az eltérő modern műszaki megoldások képességeinek kihasználására és kombinálására összpontosítunk. A mesterséges intelligenciát és a dolgok internetét összefogva a Bosch AIoT-vállalattá válik” – fejtette ki Rolf Najork. A Bosch a Hannover Messe bemutatón mutatta be a Balancing Energy Network megoldást, egy olyan mesterségesintelligencia-alapú energiagazdálkodási rendszert, amely nagy tudású szoftvereket használ a gyárak energiaáramlásának irányítására és optimalizálására. Az eredendően a gyártás részére fejlesztett számítógépes program ellenben mindenfajta nagyméretű épületkomplexum – példának okáért kórházak, bevásárlóközpontok vagy sportarénák – ökológiai lábnyomának csökkentésére is alkalmas. A modern műszaki megoldás és a tudás a klímasemleges termelés felé vezető út meghatározó mérföldkövei. Saját klímasemlegességi ismeretei alapján a Bosch egy új kereskedelmi egysége termelővállalatok részére nyújt tanácsadást a szén-dioxid-kibocsátás mérsékléséről. A robotika az öntanuló képfeldolgozó számítógépes program kombinálásával támogatja a természeti erőforrásokat kímélő gyártást: az APAS ellenőrző rendszere átveszi a munkadarabok optikai vizsgálatát és teljesen önvezérelten ellenőrzi az árucikkeket. Eközben az nagy tudású cikkválasztás megdöbbentő rugalmasságot és pontosságot mutat. A robotikai rendszer a szállítójárművekről érkező eltérő termékeket válogatja, s az okos képfelismerés hozzájárulásával emelhet ki heterogén alkatrészeket, ezenfelül rendszerezheti megbízhatóan őket újabb feldolgozásra vagy szállításra. A modern modern műszaki megoldásnak betudhatóan a következő években még biztonságosabbá és hatékonyabbá válhat az ember és gép közti összefogás, az 5G megközelítően valós időben ígér vezeték nélküli, megbízható adatcserét. A Bosch úttörő szerepet vállal ebben: 2020 végén a stuttgart-feuerbachi Ipar 4.0 telephelyén üzembe helyezte első campushálózatát. A cég most az egész világon csaknem tíz gyárában tesztel 5G-alkalmazást, azonfelül 5G-kompatibilissé is formál termékeket. A Bosch Rexroth modern megközelítéseken és vállalkozásbeli ötleteken, továbbá az ügyfelekkel és a partnerekkel folytatott fejlesztéseken dolgozik az ulmi új innovációs centrumában, melynek bővítését 2021 nyarára tervezik. A fejlesztések azt mutatják, hogy „Az üzem megint az újítás forrása lesz” – nyomatékosította Rolf Najork. Állásfoglalása alapján három alapvető elv meghatározó a jövő szempontjából. „Elsődlegesen holisztikus módon kell gondolkodnunk az Ipar 4.0 témájáról és átfogó megoldásokra kell összpontosítanunk a gyárak tekintetében. Nyílt architektúrára van szükség, hogy mind a gyárakban, mind mindazonáltal az ügyfelek és a beszállítók felé kompatibilis, és felhasználóbarát módon működhessünk. Végül ugyanakkor rugalmasságot kell biztosítanunk, a következő években mivelhogy mindinkább személyre szabott termékeket igényelnek az ügyfelek. Ha megőrizzük az egyensúlyt a felsorolt elvek mentén, az ipar olyan megoldásokkal szolgál, amelyek jobbá teszik a világot.”

A magyarországi Bosch patronálja a hazai kkv-k Ipar 4.0 törekvéseit

Az Ipar 4.0 Magyarországon is kiemelten kardinális szerepet játszik a Bosch tevékenységében. Nemcsak a társaság saját gyáraiban alkalmazzák az Ipar 4.0 megoldásokat, hanem a Bosch Rexroth Kft. a negyedik ipari forradalom úttörőjeként küldetésének is tekinti az ezzel kapcsolatos ismeretek széles körű terjesztését és a megoldás előnyeinek bemutatását a hazai kis- és középvállalkozások részére. A Bosch így 2017-ben csatlakozott a magyar kormány beszállítói-fejlesztési programjához, hogy elősegítse a hazai beszállítók részére az Ipar 4.0 fókuszú fejlesztéseket, azonkívül az ehhez létfontosságú tudástranszfert és kapacitásbővítést. A Bosch Rexroth Kft. mesterei a program részeként permanensen tartanak képzéseket kkv-k részére bemutatva az eltérő Ipar 4.0 alkalmazásokat a kollaboratív robotoktól a termelésirányítási rendszereken keresztül a legkorszerűbb intralogisztikai rendszerekig.