4+1 tipp, amivel az otthoni munkakörnyezetünk igazán inspiráló lehet

4+1 tipp, amivel az otthoni munkakörnyezetünk igazán inspiráló lehet

Idén életterünket az otthonunkra kellett korlátoznunk: ugyanabban a lakóhelyben kellett megoldanunk a testmozgást, a kikapcsolódást, a gyereknevelést és természetesen a munkát is. Utóbbi tekintetében mindent összevetve elmaradt az elindulás és a hazaérkezés érzése, ami a munkaidőnk határait teljesen elmosta. Az LG szakértői most öt hasznos tippet gyűjtöttek össze, melyek a segítségünkre lehetnek abban, hogy mentálisan és fizikailag is elkülönítsük otthoni irodánkat, és igazi inspiráló munkakörnyezetet alakítsunk ki otthon.

  1. Legyen egy kijelölt helye a munkának

Ha home office-ra kényszerültünk, a leglényegesebb, hogy ne a kanapén vagy az ágyban fekve próbáljunk jól teljesíteni, hanem jelöljünk ki egy konkrétan a munkára szánt helyet a lakóhelyben. Jelentős, hogy olyan környezetet alakítsunk ki, ami nyújt támogatást a koncentrálásban, inspirál és ami fizikailag is elkülönül a magánéletünktől. Ehhez nincs szükség külön dolgozószobára vagy nagyméretű lakóhelyre – elegendő egy kisebb íróasztal a nappaliban, melyet a önálló munkaállomásunknak nevezünk ki. Mindent összevetve kevésbé fog csábítani a konyha és a kanapé is, és a munka végeztével, az asztaltól felállva úgy érezhetjük ezt követően, hogy tényleg befejeztük az aznapi munkát.

  1. Tegyük személyessé otthoni irodánkat

Bár a házi irodánk el kell, hogy különüljön a magánéletünk másfajta színhelyeitől a lakóhelyben, csakhogy ajánlatos olyan munkaállomást kialakítanunk, amely tükrözi személyiségünket. Munka közben is tanácsos olyan tárgyakkal körülvennünk magunkat, melyek inspirálnak és kellemes hangulatot hoznak létre – ezáltal a munkához is több kedvünk lesz! Ha tehetjük, vonjuk be a természetet: üljünk közel az ablakhoz, hogy természetes fényforrásunk legyen, és néha pihentessük meg a szemünket a kinti fákon, madarakon. Ugyanígy természetközeli hangulatot adhat egy-két szál friss, vágott virág vagy egy cserepes növény az asztalon.

  1. Ergonomikus munkaállomás

Azért, hogy az otthoni munkaállomásunk előtt töltött idő kellemes és ergonomikus legyen, célravezető előtérbe állított figyelmet fordítanunk az ergonómiára. A legideálisabb eset az, mikor is külön megjelenítőnk és billentyűzetünk van, mert a gerincünknek az a legjobb, ha az elsődlegesen használt megjelenítőt szemmagasságban helyezzük el. Ha a legrugalmasabb megoldást keressük, válasszunk olyan kijelzőt – példának okáért az LG Ergo szériás kijelzőit – amely több irányban, kényelmesen mozgatható és forgatható, mindent összevetve konkrétan hasznos azok részére, akik egész napokat töltenek a képernyő előtt. A laptopok monitora jellemzően 12 és 17 hüvelyk közti, amíg a legelterjedtebb irodai kijelzők többnyire 24 és 27 hüvelyk közöttiek – az LG tippje, hogy otthonra egy legalább 27 hüvelykes, ergonomikus talppal büszkélkedhető modellt válasszunk a remek kényelemért.

  1. Rendszerezzünk

Azért, hogy az otthon töltött idő alatt feladataink ne távoli kötelességeknek tűnjenek, ajánlott lehet visszanyúlnunk a régi, jól bevált iskolai módszereinkhez. Egy parafa- vagy mágnestáblán rögtön kézzelfoghatóbbá válnak ezt követően a feladatok, mindemellett elvégzésük után még jobb érzés lesz kihúzni vagy letörölni őket. A legszámottevőbb információkat ezáltal nélküle láthatjuk magunk előtt, hogy jegyzetek, online meetingcsoportok vagy iratok közt kellene keresgélnünk – mindemellett egy ilyen rendszer sokkal inspirálóbb is lesz, amivel aztán hatékonyabbak lehetünk a munkában.

+1: Tartsunk szünetet

Jelentős, hogy félóránként-óránként keljünk fel a gép elől és mozgassuk meg magunkat, végezzünk egy-két tornagyakorlatot és tornáztassuk meg a szemünket is. Ha szerfelett belemerülnénk a munkába, állítsunk be a telefonunkon időzítőt, hogy rendszeresen figyelmeztessen a mozgásra és a folyadékpótlásra.