Kiállították a fehérvári székesegyház régészeti feltárásán talált bronzkorpuszt

Kiállították a fehérvári székesegyház régészeti feltárásán talált bronzkorpuszt

A nagyközönség is láthatja a székesfehérvári városházán azt a 13. század elejéről származó bronzkorpuszt, melyet a Szent István-székesegyházban zajló régészeti feltárás esetén találtak.

Az értékes lelettel kapcsolatban Cser-Palkovics András polgármester azt mondta, hogy „egy kis csoda lesz érzékelhető a következő hónapokban a városházán”. A városvezető történelmi, hitéleti és kulturális szempontból is releváns eseménynek nevezte a korpusz megtalálását, amit a lehető legtöbb emberrel áhítanának megismertetni.

Spányi Antal megyés püspök úgy vélte, a jóisten ajándéka a korpusz. Megjegyezte, hogy ez a szakrális tárgy segíthet abban, hogy Szent István települése tovább erősödjön kereszténységében, városszeretetében nemkülönben.

A Szent István-székesegyházban végzett feltárásokról Reich Szabina, a Szent István Király Múzeum régésze, ásatásvezetője tartott előadást. A mester hangoztatta, hogy az ásatási munkák alapján rekonstrukciós vázlatokat készítettek, amelyek alapján egyértelművé vált, hogy a bazilika helyén egykoron egy négykaréjos templom állt, amit később bővítettek, továbbá a törökök dzsámiként használtak.

Kiemelte, hogy a fellelt eszközök közül minden kétséget kizáróan a román stílusú limoges-i korpusz (a keresztre feszített Krisztus testét ábrázoló szobrocska) a legértékesebb. A 13. század első harmadából, a tatárjárás előtti időkből származó, bronzból készült, zománcberakású korpusz feltehetően oltárkereszt vagy körmeneti kereszt szerepkört látott el – tette hozzá.

A régész közölte még, hogy nemcsak középkori, hanem barokk leletek is előkerültek az objektum környékén fellelt kriptákból. Ezekben főleg rózsafüzéreket, feszületeket és liturgikus tárgyakat találtak.

mti

Kérjük kedvelje vagy ossza meg másokkal is:

Érdekes volt? Kérjük, ossza meg!

Email
Facebook
Google+
http://ivecorp.hu/kiallitottak-a-fehervari-szekesegyhaz-regeszeti-feltarasan-talalt-bronzkorpuszt">
Twitter