Kilencszázmilliós beruházással épült óvoda a Pécsi Egyházmegyében

Kilencszázmilliós beruházással épült óvoda a Pécsi Egyházmegyében

Több mint kilencszázmillió forintból épült meg és bővült berendezésekkel a Pécsi Egyházmegye fenntartásában funkcionáló Szent Mór Iskolaközpont új tagóvodája a baranyai megyeszékhelyen.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a száz gyerek befogadására alkalmas ezerkétszáz négyzetméteres óvoda átadásán nyomatékosította: az építők, a kivitelezők műemléki, romos környezetben végeztek “fantasztikus munkát”.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a katolikus egyházmegye az elmúlt időszakban igen kimagasló fejlesztéseket hajtott végre Pécsen, Baranyában és Tolnában: iskolák, óvodák, templomok illetve egyéb intézmények újultak meg.

Az országban másutt a korábbi években megvalósuló – nemcsak egyházi – fejlesztésekkel kapcsolatban az államtitkár kitért arra: a környezet, ahol élünk sok nehézség ellenére is szépül, ugyanakkor az eredményeknek bár csak “pár napig örülünk, ezt követően lebiggyed az arcunk” – nyilatkozott. Reményét fejezte ki, hogy mindez megváltozik, és “a gyermekek örömteli mosolyát, vidámságát” képesek leszünk jobban megőrizni, továbbadni, mindemellett képesek leszünk tanulni azoktól, akik a Föld nehezebb sorsú vidékein is tudnak örülni apró dolgoknak is.

A kormány folyamatosan mellé fog állni azon törekvéseknek, amelyek támogatják a gyermekeket, a családokat, a keresztény hit felvállalását – hangoztatta.

Udvardy György veszprémi érsek, pécsi apostoli kormányzó beszédében kiemelte: az iskolát és óvodát is magában foglaló képzési center célja, hogy nyilvánvalóvá tegye: “az az élet, amire rácsodálkozunk, Istentől van, hatalmas meglepetés, melynek méltósága van” – mondta.

Az óvoda fejlesztésére és eszközbeszerzésre több mint 900 millió forintot fordítottak, ebből csaknem 800 millió a kormányzati hozzájárulás. A korszerű intézményben tágas csoportszobákat, nagy udvart és korszerű játszóteret alakítottak ki, mindemellett fejlesztőeszközökkel, új berendezésekkel is bővült a tagóvoda.

A Pécsi Egyházmegye fenntartásában funkcionáló kilenc óvodában, tíz általános iskolában, négy gimnáziumban és egy kollégiumban csaknem négyezer gyermeket oktat és nevel négyszázötven pedagógus.

A Szent Mór óvodába most négy csoportban, nyolc óvónővel, négy dajkával csaknem nyolcvan gyerek jár; a korszerű intézmény ellenben százat tud befogadni.

mti