Csaknem 5,5 millió látogatót vonzottak előző évben a csehországi kastélyok és várak

Csaknem 5,5 millió látogatót vonzottak előző évben a csehországi kastélyok és várak

Csaknem 5,5 millió vendég kereste fel múlt évben a cseh Nemzeti Műemlékvédelmi Hivatal (NPÚ) kezelésében található várakat és kastélyokat – közölte Jana Hartmanová, a hivatal szóvivője Prágában.

Az állami várak és kastélyok látogatottsága múlt évben tulajdonképpen a 2017-es év szintjén maradt, ami jó eredménynek minősíthető – szögezte le a szóvivő.

A belépődíjakból a várak és a kastélyok több mint 572 millió koronát (7 millilárd forint) szedtek be, ami ugyanakkor rekordnak számít.

Jana Hartmanová alapján a csehországi várak és kastélyok iránti tartósan magas kíváncsiság növekedését meghatározóan befolyásolta, hogy a műemlékek az utóbbi években főként európai uniós pénzekből megújultak és rettentően kiszélesedett a kísérő programok, programok száma és skálája.

Komoly bevételei forrást jelent az amerikai és az európai filmipar, amely készségesen forgat a cseh várakban és kastélyokban. A várak és kastélyok tekintélyes hányada neves esküvői hely is, ami ugyancsak elegáns jövedelmet nyújt. Meglehetősen sok látogatót vonzanak a sajátos programok, példának okáért az éjjeli vár- és kastélylátogatások vagy a kulturális események.

A cseh műemlékvédelmi hivatal felügyelete alatt száznál több vár és kastély funkcionál. Ezek döntő része a téli időszakban – november elejétől március végéig – zárva tart. A hivatal évi költségvetése csaknem másfél milliárd korona. A bevételek tekintélyes hányadát a hivatal a műemlékek karbantartására és felújítására használja fel. Előző évben erre a célra 536 millió koronát költöttek.

A leglátogatottabb műemlékek listáját még mindig a prágai vár vezeti. A Hradzsint minden évben több mint kétmillió ember keresi fel. A prágai vár után a dél-csehországi Cesky Krumlov vára és a dél-morvaországi Lednice kastély következik 429 ezer, amellett 394 ezer látogatóval. A harmadik hely a dél-csehországi Hluboká nad Vltavou kastélyé közel 300 ezer látogatóval, miközben a Prága közelében álló Karlstejn királyi várat múlt évben több mint 200 ezren nézték meg. A vár arról közismert, hogy oda egykor nők nem léphettek be, s valamikor ott őrizték a cseh koronázási ékszereket is.

mti