Magánadományból állítanak köztéri szobrot Nagykanizsán

Magánadományból állítanak köztéri szobrot Nagykanizsán

Magánadományból, egy helyi vállalkozó felajánlásaként állítanak köztéri szobrot Nagykanizsán az egykori kereskedővárosi múltra és a település lányaira, asszonyaira emlékezve.

A település közgyűlése elfogadta azt az előterjesztést, aminek értelmében a egy-két éve sétálóutcává formált, de még felújítás előtt álló Ady utca főtér felőli végén helyezik ezután el a modern műalkotást. Sörös Rita kaposvári szobrászművész két beszélgető nőalakot idéző bronzszobra a járdaszinten áll ezután, a csipkézett ruhákon át ugyanakkor belülről világít is ezután.

A korszerű köztéri szobor ötletével 2013-ban állt elő első alkalommal a helyi városvédő egyesületnél Velenczei Ferenc és felesége, akik négymillió forintot szántak a megvalósításra. Mint a felajánlást tévő vállalkozó kijelentette: felesége 2014-ben elhalálozott, így amikor 2015-ben már a polgármesternél jelentkezett ajánlatával, már felesége emlékére is szánta a leendő szobrot. Közölte még: eredendően az volt a szándékuk, hogy a településben nyoma maradjon az egykor virágzó kereskedelmi életnek, ő maga és családja is kereskedelemmel foglalkozott és odafigyel, ez biztosította régóta a megélhetésüket.

A település közgyűlése által tárgyalt előterjesztés alapján a helyi művészeti tanács még 2015-ben megvizsgálta a szóba jöhető belvárosi helyszíneket, de csak jóval később született döntés arról, hogy az Ady utca főtérhez közelebbi végén helyezhetnék el a majdani szobrot. 2016 tavaszán a Kanizsa Kul-Túra Egyesület meghívásos pályázatot hirdetett, a felkért öt elismert szobrászművész közül négyen több makettet is benyújtottak, de sem a művészeti tanács, sem az donátor nem ajánlta megvalósításra egyik pályaművet sem, ezáltal a pályázat eredménytelennek bizonyult.

Az ötödik felkért alkotó, Sörös Rita szobrászművész ezt követően küldte el négy kompozíciójának makettjét, amiből kettőt a művészeti tanács is megvalósíthatónak tartott, ezekből a mecénás a 19. századi virágkort idéző mutatós hölgyeket választotta.

A két beszélgető nőalak, a kereskedőfeleségek ötnegyedes léptékű, posztamens nélküli bronzszobrok lesznek, amelyek körbejárható, érinthető közelségben állnak a járókelőkhöz. A művész elképzelése alapján a nők ruhájának áttört csipkézete a belülre rejtett lámpák jóvoltából sötétben világít ezután.

Velenczei Ferenc hangoztatta azt is: nagyjából tízmillió forintra tehető a szobor elkészítésének és felállításának költsége, amit az önkormányzattal aláírt kötelezettségvállalás alapján nyújt a munkákhoz. A szobor már készül, de ezután csak azt követően helyezik el az Ady utcán, ha megtörténik az útszakasz tervezett rekonstrukciója. Az önkormányzat határozata alapján ez 2018 végére gyanítható.

mti

Kérjük kedvelje vagy ossza meg másokkal is:

Érdekes volt? Kérjük, ossza meg!

Email
Facebook
Google+
http://ivecorp.hu/maganadomanybol-allitanak-kozteri-szobrot-nagykanizsan">
Twitter